Så går en utredning till

Det första vi gör när vi inleder en utredning är att utse en ansvarig handläggare som är socialsekreterare eller fältassistent.

Handläggaren har ett nära samarbete med familjen. Den större delen av arbetet med utredningen består av samtal mellan handläggaren, barnet och föräldrarna. Men för att skapa en helhetsbild kan din handläggare även ta kontakt med exempelvis skola och daghem.

Ni får själva lämna förslag på personer som kan tillföra utredningen viktiga uppgifter. I vissa fall måste vi dock samla in information mot er vilja. Naturligtvis har du som förälder rätt att ta del av all information som handläggaren hämtar in från andra än er familj. Det gäller även barn över 15 år.

Utredningen görs inte mer omfattande än vad som krävs. Den är klar inom fyra månader, om inte speciella skäl finns för längre utredningstid. Utredningen avslutas med att handläggaren gör en bedömning om barnet och/eller föräldrarna är i behov av socialtjänstens stöd. Om så är fallet, kommer ni överens om det stöd som passar bäst. Det kan vara tillfälligt stöd i hemmet, stödsamtal, kontaktperson eller kanske vård och behandling i familjehem.

Ni har förstås rätt att tacka nej till de insatser vi erbjuder.

Beslutet

Den färdiga utredningen lämnas alltid ut till barnets vårdnadshavare samt till barn över 15 år. Alla uppgifter är skyddade av sekretess för obehöriga.

Vissa insatser får handläggaren fatta beslut om själv. Andra beslut måste fattas av chefen för Individ- och familjeomsorg eller av socialnämndens arbetsutskott, som består av politiskt valda ledamöter ur socialnämnden. Arbetsutskottet fattar sina beslut under ett sammanträde där Du har rätt att vara med och framföra Dina synpunkter.

Om vi inte är överens

Det vanligaste är att familjen och socialtjänsten är överens om vilken hjälp som behövs.
Ibland händer det att familjen inte vill ha socialförvaltningens hjälp.

Om socialnämndens arbetsutskott bedömer att situationen är så pass allvarlig att barnet behöver vård och omsorg utanför det egna hemmet kan de ansöka om vård enligt LVU (Lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga) hos förvaltningsrätten.

Vid en sådan rättsprocess får både barnet och vårdnadshavaren juridiskt stöd via en egen advokat. Förvaltningsrättens beslut kan överklagas.

Uppdaterad den 29 november 2022

Kontakta Individ- och familjeomsorgen

Reception:
Telefontid 08.00-16.00
0940-140 17
ifo(at)vilhelmina.se

Enhetschef:
0940-140 21

1:e socialsekreterare:
0940 146 35

Växel:
0940-140 00

Fax, socialtjänsten:
010-150 90 79