Samtycker du till att vi placerar en statistikkaka i din webbläsare i syfte att löpande förbättra vår webbplats? Om du inte samtycker kan du fortsätta att använda vilhelmina.se som vanligt.
Källsortering, eller sopsortering som de kallas i folkmun, innebär att du sorterar avfallet där det uppstår, vid källan, till exempel i ditt hem. Det finns olika typer av avfall, vilka du kan läsa mer om nedan.
Dina sopor är en resurs för samhället. Mycket av det som slängs kan användas till nya saker. Det är därför viktigt att allt avfall slängs på rätt plats för att inte skada naturen och människors hälsa.
Vilhelmina kommun ansvarar för insamling och omhändertagande av bland annat hushållets mat- och restavfall, förpackningar, grovsopor, miljöfarligt avfall och el-avfall. Allt ska sortera och lämnas på sin rätta plats.
Regler och föreskrifter
Kommunen ansvarar också för en kommunal renhållningsordning. Den består av en avfallsplan, som talar om vilka åtgärder som ska vidtas i kommunen för att avfallets mängd och farlighet ska minska och av lokala föreskrifter om avfallshantering, som kompletterar den nationella lagstiftningen med lokala bestämmelser om avfall, avfallets sortering och återvinning.
Restavfall eller hushållssopor som det kallas i folkmun, kommer primärt från privata hushåll. Hushållsavfall är inte miljöfarliga eller omfattas av producentansvar och du kan slänga i en vanlig soppåse.
Bor du i en lägenhet ska du lägga dina sopor i kärlen för hushållssopor i det soprum som tillhör ditt bostadsområde. Om du bor i hus ska du lägga dina brännbara hushållssopor i den gröna delen av ditt avfallskärl. Fritidshusägare lämnar sin soppåse enligt det abonnemang som har tecknats.
Exempel på restavfall är:
Kuvert, med eller utan fönster
Plastsaker som leksaker, tandborstar, diskborstar, engångsrakhyvlar och CD-skivor
Papperssaker som A4-papper, näsdukar, tvättlappar och kuvert
Våta papperssaker som hushållspapper och servetter
Hygienartiklar som blöjor, tops, plåster, bomull, bindor och tamponger
Textiler som kläder, tyg, tvättlappar, disktrasor, näsdukar och skor
Träsaker som skärbrädor och klädgalgar
Inomhusväxter som snittblommor, blad och stjälkar
Annat som dammsugarpåsar, pärmar, hundbajspåsar, tuggummin, cigarettfimpar, gammalt snus, kattsand och blomjord
Matrester från kött, fisk, skaldjur, fågel, potatis, pasta, ris, frukt, grönsaker, ost, bröd, kex, kakor, äggskal, potatisskal, gammalt kaffe eller te och kaffefilter sorteras som matavfall.
Läs mera om sorteringen och vad du kan lägga i papperspåsen du får av oss här.
Förpackningar av papper, glas, metall och plast samlas in på återvinningsstationer, ÅVS. Det finns återvinningsstationer på många platser i Vilhelmina kommun.
Det finns många olika sorters förpackningar och är du osäker kan du använda våra guider på sopor.nu
Vad är producentansvar?
Det är företag som tillverkar, importerar eller säljer förpackningar som ansvarar för att förpackningar samlas in och återvinns. Systemet kallas producentansvar.
Ansvaret för stationerna ligger hos oss på kommunen. Det är vi som tömmer, städar och snöröjer.
Returpapper är dagstidningar, veckotidningar, tidskrifter, kataloger, reklamblad, broschyrer, skrivarpapper, ritpapper, pocketböcker och kvitton.
Från och med 2022 är det kommunen som ser till att ditt returpapper samlas in och återvinns på bästa sätt. Nu när det som kallas för producentansvar* av returpapper tagits bort och blivit ett kommunalt ansvar klassas returpapper som kommunalt avfall. När det blev ett kommunalt ansvar finansieras via vår avfallstaxa.
För dig som privatperson som återvinner sitt returpapper är det ingen skillnad – du lämnar ditt returpapper på samma plats som tidigare där returpapper samlas in, på återvinningsstationen eller på en återvinningscentral. För verksamheter med returpapper så gäller det även fortsatt att ha eget avtal för sitt verksamhetsavfall med aktörer som tillhandahåller den tjänsten (ej kommunalt ansvar).
*Producentansvar betyder att det är FTI (förpackning och tidningsinsamlingen), som på uppdrag att samla in och återvinna returpappret samt stå för kostnaden för detta. Då försäljningen av papperstidningar minskat ville regeringen underlätta för tidningsbranschen genom att avskaffa producentansvaret och lägga detta ansvar på kommunerna.
Returpappercontainrarna finns placerade på samma ställen som FTIs platser. Felanmälan eller behov av städning kring containern kan ske till kommunens avfallsansvarige.
För läkemedel och kosmetiska produkter som ska kasseras finns ett avtal med Apoteket att de tar emot detta från sina kunder.
Som privatperson kan du även lämna in dina förbrukade stickande skärande avfall såsom diabeteskanyler, sprutor, rakblad osv. Det finns särskilda kärl för att samla ihop stickande avfall i som Apoteket kan bistå med.
Farligt avfall är, precis som namnet säger, så farligt att det måste tas om hand och behandlas separat för att undvika skaderisker i vår miljö.
Farligt avfall får därför inte hamna i kärlen med matavfall eller brännbart avfall, utan det ska sorteras ut. Hushåll kan lämna sitt farliga avfall till Vilhelmina- Saxnäs- eller Dikanäs Återvinningscentral. OBS! Du som bor i lägenhet skall placera ditt farliga avfall enligt fastighetsägarens anvisningar.
Det här är farligt avfall som kan finnas hemma:
Oljerester
Lösningsmedel (thinner, lacknafta, m.m.)
Färgrester
Starka rengöringsmedel
Limrester
Bekämpningsmedel
Syror och alkalier
Kvicksilvertermometrar
Fotokemikalier
Lysrör, glödlampor och lågenergilampor
Elektriska produkter
Batterier
Asbest och eternitplattor
Övriga rester av kemikalier
Spara innehållsetiketten på dina burkar och flaskor med farligt avfall. Är den borta, markera upp med en tuschpenna vad behållaren innehåller. Det underlättar renhållningsarbetarnas arbete.
Sortera ut rent metall från ditt övriga avfall. Metall är en resurs och återvinns lätt till nya produkter.
Lämna ditt metall på våra återvinningstationer i Vilhelmina, Dikanäs eller Saxnäs.
Trädgårdsavfall ska du i så stor utsträckning som det är möjligt kompostera på din egen fastighet.
Mindre mängder trädgårdsavfall får lämnas på återvinningscentralen.
Gräs och löv
Kvistar och grenar
Julgranar utan julpynt
Träd, stubbar och material från grävning i trädgården igår inte i grundavgiften. Detta avfall hänvisar vi till externa entreprenörer, se internet.
Kontakta administrationen för vatten och avfall
För frågor om ditt abonnemang, vattenmätare, sopkärl och fakturor samt eventuell utebliven sophämtning.
Kundtjänst vatten och avfall Maria Danielsson 0940-140 50 vva(at)vilhelmina.se
Avfall och återvinning Anna Brunned 0940-140 80 anna.brunned(at)vilhelmina.se
Vatten och avlopp Magnus Johansson 0940-140 67 magnus.johansson(at)vilhelmina.se