Veckan för psykisk hälsa 6-10 november

Vilhelmina kommun arrangerar ”Veckan för psykisk hälsa” den 6–10 november. Vi bjuder på ett antal föreläsningar och aktiviteter för att belysa och få en ökad medvetenhet om psykisk hälsa. Vi vill också minska stigmat kopplat till psykisk ohälsa och öppna upp för samtal.

Statistik visar att den psykiska ohälsan omfattar allt fler i vårt samhälle och det behövs mer kunskap och förståelse kring ämnet för att vända utvecklingen.

Alla kommer i kontakt med psykisk ohälsa på något sätt under livet. Vem som helst kan drabbas och det kan hända när som helst i livet. Även närstående påverkas när de vill hitta sätt för att stötta sin vän, partner, barn, förälder, kollega.

”Veckan för psykisk hälsa” är vår version av ”Psykeveckan” som årligen arrangeras runt om i Västerbotten under vecka 45 och samordnas av Hjärnkoll Västerbotten. Länk till programmet i hela Västerbotten: https://hjarnkollvasterbotten.se/psykeveckan.

Vid frågor kontakta psykiatrisamordnare Sofi Thalén sofi.thalen@vilhelmina.se eller folkhälsosamordnare Sabina Björk sabina.bjork@vilhelmina.se  

Programmet under veckan

Föreläsningarna och aktiviteterna under veckan riktar sig till alla Vilhelminabor. Kom för att öka din kunskap och sprida den vidare för att arbeta för pykisk hälsa! 

6 november klockan 18.00-19.00

Biosalongen, Folkets hus

Hitta strimmor av ljus i mörkret

Föreläsare: Jonas Lundström

Jonas föreläser om sina erfarenheter av Tourettes syndrom, ADHD och OCD, och även om sin barndom med vardagliga kränkningar och tappad livslust. Han sjunger och berättar sin historia på ett berörande, humoristiskt och allvarligt sätt på samma gång. Jonas vill inspirera till att det går att hitta strimmor av ljus i mörkret. Han välkomnar alla att lyssna och hoppas på att många ungdomar kommer denna kväll! 

Tisdag 7 november klockan 18.00- cirka 19.30

Östgården, Folkets hus

Om konsten att leva mer

Föreläsare: Ida Kjos

Ida kommer att tala om sin egen resa, självutveckling och förändringsarbete. Men också om mod och konsten att leva mer. Många av oss känner igen Ida från TV4 nyhetsmorgon där hon flera gånger deltagit i samband med sin systers insjuknande i cancer och senare bortgång. Hon driver också podden “Kjos". 

Torsdag 9 november klockan 10.00-11.30

Digitalt (ingen föranmälan behövs): Våga fråga Psykeveckan 2023

Våga fråga! En utbildning om hur du som medmänniska kan rädda liv

Föreläsning med Ulrika Karlsson från Suicide Zero 

Med utbildningen Våga fråga får du grundläggande kunskap om vad du kan kan göra om du misstänker att någon i din närhet har det tufft och har tankar på att ta sitt liv.

Föreläsningen riktar sig till alla medborgare från 18 år. Du behöver inte ha några förkunskaper.

Innehåll:

  • Aktuell fakta om självmord i siffror - vad säger statistiken?
  • Utmana gamla sanningar och myter - ta del av uppdaterad kunskap för att minska stigma och öppna upp för samtal.
  • Vilka varningstecken ska man vara extra uppmärksam på?
  • Praktiska råd om hur man får till ett bra samtal med någon som inte mår bra.
  • Våga fråga - så kan du fråga om självmordstankar.
  • Förmedla hopp och lotsa rätt.

Torsdag 9 november klockan 13.00-14.00

Nöjesgården, Folkets hus

Prova på-yoga

Med Jenny Almroth

Yoga har många positiva hälsoeffekter, även på den psykiska hälsan. Jenny har många års erfarenhet som ledare och denna dag håller hon ett yogapass med inslag av meditation för alla som är nyfikna på att testa. Ta med: Bekväma kläder samt yogamatta (begränsat antal finns att låna). 

Yogapasset är ett samarbete med Medborgarskolan. 

Torsdag 9 november klockan 18.00- cirka 19.30

Biosalongen, Folkets hus

Hantera sorg och hitta sätt att hjälpa människor som mår dåligt

Föreläsare: Jennie Jakobsson

När Jennies dotter bara var 11 år gammal tog hon livet av sig. I Jennies föreläsning berättar hon om dottern, deras kontakter med yrkesprofessionella inom olika verksamheter och vikten av att barn har personer i sin omgivning som vågar lyssna på dem. Trots den tragedi som familj och vänner gått igenom vill Jennie förmedla att det går att lära sig hantera sorgen samt att det med små medel går att förändra situationen för människor som mår dåligt. 

Uppdaterad den 30 oktober 2023