Dricksvattenkvalitet

Dricksvatten är samhällets viktigaste livsmedel och inom Vilhelmina kommuns dricksvattenverksamhet arbetar vi noggrant för att säkerställa att det kommunala dricksvattnet håller en god kvalitet.

Kommunalt dricksvatten

Genom stabil tillgång till bra råvatten och med tydliga rutiner för bland annat livsmedelshygien och säkerhet kan vi producera och distribuera ett hälsosamt, säkert och gott dricksvatten till alla användare som är anslutna till de kommunala dricksvattennäten runt om i vår kommun. Vi har även påbörjat ett omfattande arbete med att revidera och säkra vattenskyddsområden runt våra vattentäkter.

Vilhelmina kommuns tekniska enhet ansvarar för driften av kommunens 16 vattenverk. Det största vattenverket i kommunen är Dalasjö vattenverk, som förutom Dalasjö även försörjer Vilhelmina tätort och Lövliden med dricksvatten.

Om du av någon anledning misstänker att det kommunala dricksvattnet inte går att dricka:

Kontakta kommunens tekniska enhet via växeln på telefonnummer 0940 - 140 00.

Kontroll och analys av dricksvattenkvalitet

Det kommunala dricksvattnets kvalitet kontrolleras noggrant. Dricksvattenverksamheten utför regelbunden provtagning och proverna analyseras av ett ackrediterat laboratorium. Provtagning och analys utförs i enlighet med Livsmedelsverkets gällande krav och prover tas på såväl råvatten (det vatten som tas in i vattenverket) som färdigt dricksvatten. Dricksvattnet provtas både när det skickas från vattenverket ut på distributionsnätet och när det sedan tappas ur kranar hos användarna.

Vid analys av dricksvattenproverna bedöms dricksvattnets kvalitet utifrån de gränsvärden som finns angivna i Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten. Dricksvattnet bedöms som antingen tjänligt, tjänligt med anmärkning eller som otjänligt. Om dricksvattnet bedöms som tjänligt med anmärkning eller som otjänligt betyder det att dricksvattnet kan ha bristande kvalitet.

Vid minsta misstanke om att det kan finnas brister i dricksvattnets kvalitet gör kommunens dricksvattenverksamhet en riskbedömning av situationen och en utredning av orsaken. Åtgärder sätts in för att komma till rätta med eventuella problem och ofta tas ytterligare prover. Om dricksvattnet inte kan användas som vanligt går kommunen direkt ut med information och råd till användarna.

Det är bara kallvattnet i kranen som kontrolleras, eftersom det bara är det som är klassat som livsmedel. Använd därför aldrig det varma kranvattnet till dryck eller matlagning! Det kan innehålla skadliga bakterier och små mängder av till exempel metaller.

Ta del av analysresultat

För att du som användare ska kunna få aktuell och lättöverskådlig information om det kommunala dricksvattnets kvalitet sammanställer dricksvattenverksamheten varje år analysresultaten från den regelbundna provtagningen. Längre ner på denna sida hittar du sammanställningar för vart och ett av Vilhelmina kommuns vattenverk.

Vid varje enskilt provtagningstillfälle upprättar laboratoriet ett analysprotokoll, alltså ett protokoll över de kompletta analysresultaten. Analysprotokoll från kommunens dricksvattenprovtagning är offentliga handlingar vilket innebär att du har rätt att ta del av dessa. Om du vill ta del av ett analysprotokoll rekommenderar vi att du bokar en genomgång hos oss, tillsammans med någon i vår personal som har kunskap om dricksvattenanalyser. Det kan du göra genom att kontakta kommunens tekniska enhet via växeln på telefonnummer 0940 - 140 00.

Parametrar

Det får inte finnas några skadliga mikroorganismer eller hälsofarliga ämnen i dricksvattnet. Däremot innehåller dricksvatten en rad viktiga ämnen, till exempel mineraler och salter, som vi mår bra av. I dokumentet nedan kan du läsa om några av de parametrar som övervakas genom den regelbundna provtagningen av det kommunala dricksvattnet.

Här kan du läsa mer information om parametrar

PFAS

PFAS är ett samlingsnamn för poly- och perfluorerade ämnen. Det är en stor grupp industriellt framställda kemikalier som används i stor utsträckning, bland annat i vissa brandsläckningsskum. På flera platser i Sverige har dricksvattnet förorenats av PFAS från just brandsläckningsskum. Att under en längre tid dricka vatten med höga halter av PFAS misstänks vara skadligt för hälsan.

Vilhelmina kommuns dricksvattenverksamhet gjorde år 2014 en inventering för att ta reda på om några av de kommunala dricksvattentäkterna eventuellt skulle kunna vara förorenade med PFAS. Utifrån inventeringen undersöktes förekomsten av sju olika PFAS i råvattnet vid fyra av de kommunala vattenverken.

De vattenverk där halterna av PFAS undersöktes år 2014 är:

  • Dalasjö vattenverk
  • Klimpfjälls vattenverk
  • Malgoviks vattenverk
  • Saxnäs vattenverk

Analysresultaten visade inga mätbara halter av PFAS.

Bisfenol A

Bisfenol A är ett ämne som används för att tillverka vissa typer av plaster och det finns bland annat i många konservburkar och i kvitton. Det har förut också funnits i plast som använts vid relining av dricksvattenledningar, en renoveringsmetod där man belägger insidan av ledningarna med ett plastskikt. Bisfenol A misstänks vara hormonstörande och ämnet kan läcka från plasten till mat eller vatten.

I Vilhelmina kommun finns det inga kommunala dricksvattenledningar som har renoverats genom relining. Har du frågor om hur det ser ut inne i fastigheten där du bor ska du kontakta fastighetsägaren.

Enskild dricksvattenanläggning

Om du tar ditt dricksvatten från en egen brunn eller en enskild dricksvattenanläggning ansvarar du själv för att dricksvattnets kvalitet är god. För att få kunskap om dricksvattenkvaliteten behöver du ta vattenprover.

På Livsmedelsverkets hemsida hittar du råd och information om egen brunn. Om du behöver hjälp med vart du kan vända dig för att ta prover på dricksvattnet eller om du har frågor om till exempel radonhalten i området där din brunn finns kan du kontakta kommunens miljö- och byggnadskontor via växeln på telefonnummer 0940 - 140 00.

Sammanställningar för kommunala vattenverk

Här hittar du sammanställningar av dricksvattenkvaliteten för vart och ett av Vilhelmina kommuns vattenverk. Den dricksvattenkvalitetet som redovisas i sammanställningarna är den som dricksvattnet har när det tappas ur kran hos användare. Sammanställningarna presenteras i tabellform och visar ett urval av de parametrar som ingår i den regelbundna provtagningen.

Dricksvattenkvaliteten redovisas i form av normalintervall, alltså spann som värdena i analysresultaten normalt ligger inom. Som jämförelse visas även de gränsvärden för dricksvattenkvalitet hos användare som finns angivna i Livsmedelsverkets föreskrifter SLVFS 2001:30 om dricksvatten.

Vi arbetar just nu med att färdigställa sammanställningarna för Kittelfjälls och Malgoviks vattenverk. De kommer att läggas upp på hemsidan så snart de är färdiga.

Klicka här för att läsa resultat för samtliga vattenverk.

Länkar

Livsmedelsverkets hemsida – Om dricksvatten 

Livsmedelsverkets föreskrifter (SLVFS 2001:30) om dricksvatten 

 

 

Uppdaterad den 21 september 2020