Hur mår du?

Veckan för psykisk hälsa den 6-10 november uppmärksammar det vi sällan pratar om: Hur mår du på insidan? Vilhelmina kommuns psykiatrisamordnare Sofi Thalén och folkhälsosamordnare Sabina Björk har gjort ett program med föreläsningar, utbildningar och aktiviteter för att sätta fokus på den mentala hälsan.

- Livet är inte en rak väg, utan det svänger och i dessa svängar kan vi alla drabbas av psykisk ohälsa. Vi behöver därför lyfta på tabut om psykisk ohälsa. Det ska vara lika lätt att säga att själen är lite stukad som att man har ett gipsat ben, säger Sofi Thalén, psykiatrisamordnare i kommunen.

Under veckan bjuds det på föreläsningar av personer som på olika sätt drabbats själva av psykisk ohälsa eller haft nära anhöriga som drabbats.

- Det är viktigt att betona vad vi kan göra i förebyggande syfte för den psykisk hälsan. Alla måste hjälpa till och det mest effektiva är att vi pratar med varandra om hur vi mår på insidan, säger Sabina Björk, folkhälsosamordnare i kommunen.

Sofi och Sabina lyfter fram betydelsen av samarbetet mellan deras funktioner i kommunen: Att psykiatrisamordnaren aktivt jobbar med stöd i olika former och möter de individer som har drabbats av psykisk ohälsa, och att folkhälsosamordnaren jobbar förebyggande på en samhällsnivå för alla medborgare i kommunen.

- Vi hoppas att många tar tillfället att komma på evenemangen under veckan. Det är en möjlighet att få kunskap och verktyg att prata om psykisk hälsa, hälsar både Sofi och Sabina.

Programmet

6 november kl. 18.00-19.00:
Hitta strimmor av ljus i mörkret
Föreläsare Jonas Lundström
Folkets hus

7 november kl. 18.00-19.30:
Om konsten att leva mer
Föreläsare Ida Kjos
Folkets hus

9 november kl. 10.00-11.30
Våga fråga! En utbildning om hur du som medmänniska kan rädda liv
Föreläsning med Ulrika Karlsson från Suicide Zero 
Digitalt (ingen föranmälan behövs): Våga fråga Psykeveckan 2023

9 november kl. 13.00-14.00:
Prova på-yoga
Med Jenny Almroth
Folkets hus

9 november kl. 18.00-19.30:
Hitta sätt att hjälpa människor som mår dåligt
Föreläsare Jennie Jakobsson
Folkets hus

Läs mer om föreläsningarna: 

Programmet under Veckan för pyskisk hälsa

Uppdaterad den 30 oktober 2023