Volgsjö skola förvandlades till Hogwarts under Harry Potter-dagen

På ett uppfällt toalettlock står det ”Ministry of Magic” och ovanför sitter en bild på Missnöjda Myrtle. Över skolmatsalens buffé är ljus upphängda i trådar så att det ska se ut som att de svävar i luften. Ni som vet, ni vet. Det är nämligen internationella Harry Potter-dagen och Volgsjö skola har förvandlats till Hogwarts skola för häxkonster och trollkonster.

- Där går professor Snape, säger Nike Sjöstedt i årskurs 6 och pekar efter en lärare som går förbi med mörkt platt hår och en böljande mantel efter sig. Hon syftar på en karaktär i Harry Potter-serien. En av flera som just denna dag skymtade på Volgsjö skola.

Själv är hon klädd efter karaktären Luna Lovegood i elevhemmet Ravenclaw, och har väntat på den här dagen länge.
- Jag är ett stort Harry Potter-fan sedan sex år tillbaka. Förra året läste jag om en skola som hade firat Harry Potter-dagen, så jag visste direkt att jag ville göra det här också.

Nike tog med sig artikeln till rektorn Lena Olofsson som lovade att nästa års Harry Potter-dag skulle firas på Volgsjö skola.
- Den här sista tiden har vi planerat intensivt, säger läraren Thea Granberg-From, som tillsammans med Nike och skolbibliotekarien Liselott Mikaelsson ordnat en massa roligheter runt om på skolan.

Flera saker som händer under Harry Potter-dagen har kommit som förslag från de olika klassernas klassråd och vidare till elevrådet.
- Det är alltså elevernas egna önskemål som ligger till grund för den här temadagen, förklarar arrangörs-trion.

Under förmiddagen har nämligen klasser fått testa på att spela trollkarlssporten Quidditch – dock utan kvastar -, sy trollkarlsmantlar på slöjden, gå en tipsslinga samt målat målarbilder och gjort skoluppgifter på temat.
- Jag och Thea har även besökt de yngre klasserna och berättat lite ur handlingen om Harry Potter. De var säkert en tredjedel av eleverna som redan läst någon av böckerna eller sett filmerna, berättar Nike Sjöstedt.

Uppe vid skolbiblioteket på översta våningen svävar de bekanta orkestertonerna från Harry Potter-filmerna ut ur högtalarna, och bland ljus på borden står de sju böckerna ur serien prydligt uppradade.  Hyllan hos skolbibliotekarien Liselotte Mikaelsson som vanligtvis är fylld med Harry Potter-böcker har nu blivit avsevärt glesare under dagen, och hon har även märkt redan innan att intresset för serien blommat upp igen efter några års dvala.

- För fem år sedan var det en period där böckerna sällan lånades ut, men nu har intresset ökat och det kan ha att göra med att de som är föräldrar till barnen som går här nu tillhör generationen som själva växte upp med Harry Potter, säger hon.

Uppdaterad den 2 maj 2022