Vilhelmina kyrkstad läggs ut på anbud för uthyrning till privat aktör

Vandrarhemmet i Vilhelmina kyrkstad kommer att läggas ut för uthyrning till privat aktör. Det beslutades under veckans kommunstyrelse. "Vi är alla överens om att kyrkstans vandrarhem inte ska ligga under kommunal regi", säger kommunstyrelsens ordförande Annika Andersson.

Vilhelmina kyrkstad kan beskrivas som ett av kommunens landmärken som ofta dyker upp på vykort och bilder. Det 180 år gamla området består av flera huslängor med sammanlagt 49 lägenheter som i dagsläget förvaltas av kommunen och drivs som ett vandrarhem med ett franschise-avtal med STF.
Detta har under flera år kritiserats som osund konkurrens. Därför har kommunstyrelsen nu beslutat att boendeanläggningen ska läggas ut på anbud och skötas via privat aktör. Uthyrningen gäller endast vandrarhemmet och inte de bostadslägenheter eller affärslokaler som hyrs ut av VIFAB.
- Kyrkstan har drivits av privat aktör tidigare men avtalet förnyades inte och inga intressenter fanns vid tidpunkten, så då har det blivit att vi fortsatt driften i kommunal regi under några år, säger Annika Andersson.

Vilhelmina kommuns utvecklingschef Ulrica Olsson är väldigt positiv till kommunstyrelsens beslut i ärendet.
- Det är vårt uppdrag att arbeta för och tillsammans med näringslivet och på så vis fånga upp sådana här frågor. Det är viktigt att det inte blir snedvriden konkurrens, och just Kyrkstan har varit en återkommande fråga inom Vilhelminas näringsliv, säger hon.

Flertalet av lägenheterna har successivt genomgått renovering under de senaste åren och består av fräscha 1,- 2, och 4-bäddsrum, samt sex stycken rum med hotellstandard. Även till det yttre har Kyrkstaden fått en ansiktslyftning för endast några år sedan.
- Till den som vill driva Kyrkstans vandrarhem finns fräscha lägenheter som passar både kort- och långtidsuthyrning, säger Ulrica Olsson.
Kyrkstan kommer nu att läggas ut på anbud och förhoppningen är att en privat aktör ska ha tagit över driften av vandrarhemmet under 2022. Innan dess vill kommunstyrelsen att byggnaden ska bli Q-märkt, det som tidigare kallas K-märkning.
- Vi beslutade att utreda möjligheten kring en Q-märkning för att värna om Kyrkstans kulturhistoriska miljö, säger Annika Andersson.

Uppdaterad den 29 november 2022

Kontakta näringslivskontoret

Näringslivskontoret: 

Besöksadress: 
Tingsgatan 1, 912 33 Vilhelmina
naringsliv(at)vilhelmina.se 

Utvecklingschef
Bogge Bolstad
070-2769156
Bogge Bolstad(at)vilhelmina.se

Företagsutvecklare
Tim Bjelvemar
072-24 96 745
tim.bjelvemar(at)vilhelmina.se