Hylla ljusa sommarnätter under Midnight Light Festival

När solen står som högst är det dags att ge sommarnätterna en riktig hyllning innan det vänder mot mörkare tider. För andra året i rad samlas en lång rad med artister på Folkets hus för att tillsammans ge ljud åt Midnight Light Festival.

Med ytterligare en scen, ännu fler artister och en mängd roliga aktiviteter växer festivalen Midnight Light Festival inför andra årets upplaga. Arrangören Ida Heidenberg, tillika chef för Folkets hus, brinner för festivalen som siktar på genreöverskridande utbud med allt från hiphop till country.
- Det är ett komplement till det som annars erbjuds, och som kanske kan locka folk utifrån. Den är lagd under Nybyggarveckan, som är en stor hemvändarvecka då många går ut och roar sig, berättar hon.

När det kommer till att locka just folk utifrån har Ida Heidenberg lyckats med att sprida ryktet om festivalen. Framförallt i Göteborg, där många av artisterna kommer från, har intresset för festivalen väckts.
- Det är roligt hur ryktet om festivalen spridit sig i Göteborg. Jag har dels mycket kontakter där men sedan var det många artister därifrån förra året som berättat om det i sina kretsar, säger hon.

De första minibussarna från Göteborg anländer redan på måndag och i slutet av veckan kommer två stora busslaster med festivalbesökare som vill lyssna på artister såsom INVSN, Trainspotters och Spiders.
- Det är nog lite exotiskt att komma hit. Bor man i Göteborg är det vanligare att åka ut i Europa än att åka upp hit. Bland besökarna finns dessutom artister som var här i fjol och nu vill komma och hjälpa till. Tilde Hjelm blev förälskad i festivalen och kommer upp med sitt artistbokningsföretag och en egen scen.

Festivalen har samma engagemang och grundidé som i fjol – men i år är målet att den ska bli ännu bättre.
- Men visionen är samma, att kunna tillföra något unikt till bygden som alla kan få ta del av. Det blir artister med mycket hjärta och egenproducerad musik. Även om man kanske inte känner igen banden, så lyssnar man till exempel på Ironbird så kan man höra att de påminner rätt mycket om Led Zeppelin.

Utöver musiken väntar en bowlingturnering, ett konstprojekt i form av en stor graffitivägg och ett samarbete mellan unga EPA-förare som ska skjutsa artisterna från Saiva Camping till festivalområdet.
- Det kommer filmas av ett filmteam från Bauta Film och Snöby, och förhoppningen är att det ska visas på TV senare, berättar Ida.

Biljettintäkterna går till Vilhelmina IK, och för att förverkliga festivalen har flera sponsorer bidragit.
- Det är helt fantastiskt roligt att de vill vara en del av det här och hjälpa till, säger Ida Heidenberg.

Festivalen som börjar redan klockan 17.00 på fredag pågår i två dagar.
Här kan du läsa allt om Midnight Light Festival.
Få koll på musiken! Lyssna på Midnight Lights Festvallista på Spotify här.

Uppdaterad den 29 november 2022