Vandra och cykla i storslagen terräng

Vilhelminas natur öppnar upp för vidsträckta vandringar, barnvänliga dagsturer och spännande cykling. Kring tätorten kan du ta promenader på Strandleden längs Volgsjön eller strosa runt Baksjötjärn. Fyll lungorna med den friska luften och upptäck Vilhelminas alla äventyr som väntar runt hörnet.

Allemansrätten är en fantastisk och unik förmån som ger oss både rättigheter och skyldigheter. Den innebär att vi tillsammans tar ansvar för vår natur och visar såväl djurliv som markägare och andra besökare hänsyn. På Naturvårdsverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller.

Vandringskartan är en perfekt inspirationskälla för stora som små äventyrare. Här finns tips om vandringar och toppturer, utflykter och sevärdheter. Allt i ett smidigt och överskådligt format med beskrivningar, längder, svårighetsgrader, tips och råd. Vandringskartan kan du ladda ner via länken nedan.

För dig som vill ägna dig åt tyst friluftsliv i Vilhelmina tätort finns Baksjön. Där råder förbud mot motortrafik året om. Sjön utgör en ypperlig plats att få uppleva äkta tystnad, endast bruten av naturens andetag. Sommartid går sjön att utforska med roddbåt, kanot och kajak. Vintertid löper ett preparerat naturskidspår över sjön och in i skogen på andra sidan. Där glider du genom tät skog och över vida myrar. I slutet rundar det tjärnen Skarptjärn för att sedan ta samma väg tillbaka till Baksjön. Spåret startar på sjön nedanför kvarteret Skidspåret.  

När planeringen är gjord och turen ska påbörjas, se till att ha en terrängkarta till hands för en mer detaljerad översikt. Ha även i åtanke att djurliv finns precis runt hörnet, även i tätortsnära friluftsområden kring centralorten.

Rennäringen är ständigt närvarande och vid olika tider på året så är vissa områden känsliga för mänsklig närvaro. I synnerhet Stekenjokksområdet under vår och tidig sommar. 

Nedan finns kartor som du kan ladda ner eller hämta ut gratis hos Vilhelmina Turistbyrå. Där kan du också få tips och hjälp kring planering av dina utflykter.

Cykel- och promenadtips, utgång från Vilhelmina tätort:
Saiva-Cykel-tur-beskrivning.pdf

Dalasjö naturområde. Fina banor för promenad, löpning eller cykling:
Dalasjö terrängbanor 9.pdf

Mountainbike-guide för Stekenjokksområdet:
MTB-Stekenjokk.pdf

Vandringskartan, med tips på utflyktsmål i Vilhelmina kommun:
vandringskarta_vma.pdf

 

Ett stort utbud av kartor finns att köpa på Vilhelmina Turistbyrå.

 

Cykla MTB

Uppdaterad den 26 juni 2024

Kontakta fritidskonsulenten

Fritidskonsulent
Ingela Karlsson
ingela.karlsson(at)vilhelmina.se
0940-140 46