Vill du ta emot en feriearbetande ungdom?

Se hit ideella föreningar och kommunala verksamheter i Vilhelmina! Nu är anmälan öppen för att ha feriearbetare under sommaren 2023 och sista dag för att visa sitt intresse är den 10 mars.

Förra sommaren fick 95 sommarjobbare chansen att under en vecka arbeta hos en förening eller inom kommunen.

- Ungdomarna gör jättestor nytta och bidrar till en samhällsinsats. De har röjt badplatser, kokat palt till palttinget i Skansholm, målat bystugor och fixat på golfbanan i Dalasjö, berättar Ann-Eva Holmström, som är ansvarig för kommunens feriearbete.

Sommarens feriearbetare är ungdomar födda 2006, 2007 eller 2008 som är folkbokförda i Vilhelmina kommun. Anställningen är en vecka per ungdom, om totalt 30 timmar, och arbetsplatsen ska ställa upp med handledare för ungdomarna under denna tid.

- En vuxen behöver vara närvarande för att ta hand om feriearbetaren. Samtidigt får arbetsplatsen eller föreningen en person som kan göra det där extra. Det kan till exempel vara personen som sätter en guldkant på sommaren för äldre på ett boende genom att läsa böcker, köpa glass, ta en promenad i solen och hitta på andra aktiviteter, säger Ann-Eva Holmström.

Feriearbetet är en första erfarenhet av hur arbetsmarknaden fungerar och lär ungdomar vad som kan förväntas av dem på en arbetsplats som att passa tider, ta emot instruktioner och utföra arbetsuppgifter.

- Ungdomarna är våra framtida medarbetare och ett feriearbete är en viktig introduktion till arbetsmarknaden. Från kommunens sida vill vi ge ungdomarna meningsfulla arbetsuppgifter under sina arbetspass, så att de känner att de bidrar med någonting värdefullt och att feriearbetet är utvecklande för dem, säger Ann-Eva Holmström.

Anmäl intresse

Är ni intresserade av att ha feriearbetare, vänligen anmäl ert intresse senast 10 mars via vår e-tjänst.

I anmälan ska det framgå:

  • Hur många ungdomar ni kan ta emot.
  • Vilka veckor kan ni ha ungdomar.
  • Vilka är de planerade arbetsuppgifterna.
  • Handledarens namn, mejladress och telefonnummer.

Vid frågor om feriearbete, kontakta Ann-Eva Holmström på ame@vilhelmina.se.

Uppdaterad den 2 mars 2023