Vilhelmina kommun tappar placeringar i företagsrankingen

Under onsdagen 22 september släppte Svenskt Näringsliv den årliga sammanställningen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. År 2021 har Vilhelmina kommun tappat 30 placeringar sedan förra årets ranking och hamnar nu på plats 274 (244 år 2020).

Annika Andersson (C), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Vilhelmina kommun är besviken över resultatet.

- Det är jättetråkigt att vi sjunkit så många placeringar i år när jag vet att vi har så många fantastiska företagare i kommunen. Vi behöver reflektera över vad som har hänt och det tål även att vi djupdyker i de kategorier där vi kryssat dåligt.

Annika Andersson tror framför allt att kommunikationen mellan beslutsfattare och företag i kommunen behöver bli bättre.

- Vi ser i sammanställningen att kommunikationen verkar brista. Vi beslutsfattare behöver bli bättre på att fånga upp och lyssna på företagarnas åsikter och behov.

En av kategorierna där Vilhelmina placerade sig dåligt är ”Konkurrens från kommunens verksamheter” där Vilhelmina placerade sig på plats 288 av 290. I denna kategori har företagare svarat på hur stor utsträckning de anser att kommunens verksamheter tränger undan privat näringsverksamhet.

- Vi har uppmärksammat kritiken och har sedan tidigare påbörjat arbetet med att skapa en visselblåsarfunktion dit privatpersoner och företagare kan skicka in ärenden om man anser att osund konkurrens förekommer i kommunen. Vår förhoppning är att den kommer bli klar under nästa år och att den ger företagarna bättre möjligheter yttra sig om kommunens verksamheter och upphandlingar.

På näringslivskontoret i Vilhelmina kommun arbetar man aktivt med att utveckla det lokala näringslivet. Näringslivschef Ulrica Olsson berättar att de har en tät kontakt med enskilda företagare i kommunen men att samarbetet alltid kan bli bättre.

- Vi har årligen hundratalskontakter med de lokala företagarna där vi stöttar medexempelvis rådgivning kring start och utveckling av företag och arrangerar dialogträffar som också frukostmöten och workshops kring aktuella ämnen regelbundet. Men för att bli bättre för våra företagare så vill vi uppmuntra att man hör av sig till oss för att dela med sig av sina frågor och  Tillsammans kan vi hjälpas åt att utveckla näringslivet i Vilhelmina.  

Du är alltid välkommen att höra av dig till Näringslivskontoret med frågor, synpunkter eller om du har något som du vill diskutera.

naringsliv@vilhelmina.se
0940-140 62

Läs mer om Svenskt Näringslivs bedömning av Vilhelmina kommuns lokala företagsklimat här

Uppdaterad den 29 november 2022