Tvätta inte bilen på gatan

Varje år genomförs ungefär 15 miljoner biltvättar direkt på våra gator och garageuppfarter. Eftersom vi använder samma vatten om och om igen är det viktigt att vi är rädda om det.

Det är okej att skölja av bilen med vatten för att få bort damm, frömjöl och löv. Men tvätta inte bilen hemma med bilschampo eller lösningsmedel. Då följer tungmetaller och andra kemikalier som är skadliga för både människor och djur med vattnet ner i närmsta gatubrunn och sedan rakt ut i våra sjöar och vattendrag.

Gatubrunnarna är till för att ta hand om regn, snö och is som smälter. Det vattnet renas därför inte i reningsverken. Det betyder att det smutsiga vattnet från din bil blir till Vilhelminas badvatten.

Att ta din bil till en tvätthall eller biltvätt är det snällaste du kan göra för både människa, djur och natur när du vill ha en ren bil.

Om du av någon anledning inte kan ta dig till biltvätten, stå inte på gatan eller garageuppfarten. Det bättre att ställa bilen på en gräsmatta eller grusad yta, på en plats där vattnet inte rinner ner i gatubrunnar eller vattendrag.  Marken kan till viss del fånga upp föroreningar och bryta ner dem innan de når grund- och ytvatten. Använd miljöanpassade bilvårdsprodukter som lättare bryts ner i marken.

Uppdaterad den 29 november 2022