Ger inflyttare ett varmt mottagande

Vilhelmina är en fantastisk plats med naturen inpå knuten och närhet till service på tätorten. Sedan i våras har Vilhelmina kommun en projektanställd inflyttarkoordinator på halvtid, som ska få fler att vilja bosätta sig i Vilhelmina och upptäcka alla fördelarna med att bo här.

Det är Carina Nybrand som är kommunens inflyttarkoordinator. På 50 procent arbetar hon med att ge inflyttare ett varmt mottagande och på de andra 50 procenten är hon turistinformatör och ger besökare samma varma bemötande.

Vad innebär det att vara inflyttarkoordinator?

- Jag jobbar med de som väljer Vilhelmina som permanent bostadsort. Jag förmedlar kontakter till inflyttare, berättar om livet i Vilhelmina och hjälper dem med deras frågar.

Varför behövs en inflyttarkoordinator?

- Kommunens har en åldrande befolkning och allt färre i arbetsför ålder. Vi behöver människor som vill bo i Vilhelmina och inte minst kommunen har ett stort behov av kompetensförsörjning inom vård, skola och omsorg. Då behöver vi inflyttning och målet är att fler ska flytta hit än de som flyttar härifrån.

Vad är den vanligaste frågan från de som vill flytta till Vilhelmina?

- De som flyttar hit behöver tak över huvudet, så jag får ofta frågor om lediga bostäder. Många vill ha ett hus i enskilt läge. Men till att börja med behöver de hyra en bostad medan de letar efter sitt ”forever home”.

- Jag arbetar med att sammanställa hyresvärdar i kommunen för att göra det enklare för de som planerar att flytta hit. Så ni som har hyresbostäder eller har tomma hus, får gärna höra av er till mig!

Vad jobbar du med för tillfället?

- Just nu håller jag på att färdigställa en broschyr som de som folkbokför sig i kommunen ska få. Tillsammans med broschyren hoppas jag kunna skicka ett häfte med rabatter från affärsinnehavare och andra verksamheter. Tanken är att de som valt att bo i Vilhelmina ska känna sig välkomnade och upptäcka affärer och aktiviteter i kommunen.

Varför tycker du att man ska bo i Vilhelmina?

- Vi har en stor fjällvärld, fina fiskevatten, gott om hjortron och svamp samt en närhet till service som inte går att få på en större ort. Det finns möjlighet till ett rikt fritidsliv här tack vare naturen och närheten som gör att du får mer tid över efter jobbet.

- Jag är också en av dessa som aktivt har valt att bo i Vilhelmina. Jag är född och uppvuxen här, och under nästan 10 år provade jag på livet i Umeå. Men jag saknade naturen, stugan vid Vojmsjön och familjen. Så jag flyttade hem och har sedan bott i även Saxnäs och Fatmomakke. Jag kan inte tänka mig att bo någon annanstans än i Vilhelmina och hoppas att fler ska flytta hit och känna på samma sätt.

Kontakta Carina Nybrand på: 073-822 65 22 eller carina.nybrand@vilhelmina.se.
Du är också välkommen in på Turistbyrån där du kan träffa Carina.

Uppdaterad den 16 januari 2023