Elnätet släcks när Region 10 satsar på öka barnafödandet i inlandet

I mitten av juni, lagom till när värmen och ljuset är tillbaka, planerar Region 10 att inleda en serie försök att öka inlandets dalande befolkningsmängd, genom att släcka ned elnätet under 24 timmar.

Våra kommuner har de senaste åren sett en nedåtgående trend gällande antalet invånare. Ny data från Skellefteå Universitet visar att barnafödandet alltid ökar cirka 9 månader efter större strömavbrott. Vi nu ser en möjlighet att dra nytta av denna forskning.

Åtgärden genomförs i samarbete med samtliga kommuner i Region 10, som just nu för tekniska samtal för att försöket ska kunna genomföras.

- Vi ser detta som ett försök att dra nytta av ny forskning för kommunernas bästa, samtidigt som vi vill visa solidaritet för våra vänner i södra Sverige som har elbrist, säger Annika Andersson, kommunalråd i Vilhelmina kommun.

April! April!

Detta var ett gemensamt aprilskämt som medlemskommunerna i Region 10 gick ut med tillsammans den 1 april.

För den som kanske inte känner till vad Region 10 är för något så är det ett samverkansnätverk för 10 inlandskommuner i Norrbottens och Västerbottens län. Medlemmar är Arjeplog, Arvidsjaur, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele. I detta nätverk samarbetar kommunerna för att stärka attraktionskraften och utvecklingen i vår del av landet.
Vill du läsa mer om Region 10? Klicka här

Uppdaterad den 29 november 2022