Covidrapportering vecka 51

Under föregående vecka, 50, konstaterades 326 fall av covid-19 i Västerbottens län, en ökning med 52 fall jämfört med vecka 49 med 274 fall.

I Vilhelmina har tre personer testats positivt för Covid-19. Smittan ökar i större delen av länet. Det har också konstaterats sex fall av virusvarianten omikron.
Under tisdagen presenterade Folkhälsomyndigheten nya åtgärder från regeringen med anledning av att smittan fortsätter att öka.
  • Alla som kan ska jobba hemifrån, detta i syfte att minimera trängsel och skapa utrymme för de som absolut måste vara på jobbet och aven trängsel till och från jobbet.
  • Krogar och restauranger, sittande servering med 1 meter mellan sällskapen.
  • Allmänna sammankomster för 20 till 500 deltagare ska enbart ha sittande publik. Arrangemang med fler än 500 deltagare kräver vaccinationsbevis. Begränsningar införs för trängsel i affärer och köpcentrum.
  • Regeringen inför också begränsningar för fritids- och kulturaktiviteter och för mässor. Deltagande på cuper och läger inomhus avråds fram till den 16 januari.
Smittskyddsenheten i Region Västerbotten har fått signaler om att allt fler väljer att testa sig med antigentester, så kallade snabbtester som säljs på apotek, i stället för att använda regionens PCR-tester.
– Antigentester är bra vid exempelvis screeningar på en arbetsplats. Men när du har symtom eller tror att du kan ha blivit smittad så är det regionens PCR-tester som du ska använda. Snabbtesterna är inte alls lika känsliga och risken är att du får ett negativt svar, trots att du är smittad. Det kan skapa en falsk trygghet och kan leda till att du råkar smitta någon, säger Therese Thunberg, biträdande smittskyddsläkare.
Uppdaterad den 30 december 2021