Covidrapportering V50

Under föregående vecka, 49, konstaterades 274 fall av covid-19 i Västerbottens län, en ökning med 40 fall jämfört med vecka 48. Statistiken för vecka 49 visar att en person i Vilhelmina testats positivt för Covid-19.

Smittan har ökat i Skellefteåområdet och i södra Lappland, men minskar något i Umeåområdet.
På torsdagens pressträff presenterade socialminister Lena Hallengren nya åtgärder från regeringen med anledning av att smittan ökar.

Detta sades på torsdagens pressträff:

  • Krav på covidbevis införs vid även inresa från de nordiska länderna från tisdag den 21 december. Det kommer finnas särskilda regler för arbetstagare och studenter som pendlar.
  • Alla resenärer, även från de nordiska länderna, uppmanas att testa sig vid inresa till Sverige.
  • Större idrottscuper och läger för barn kan fortsätta hållas. Men nya rekommendationer för att minska smittspridning i samband med dem kommer nästa vecka.
  • Regeringen har även remitterat ett förslag om vaccinationsbevis på restauranger och gym. Det kan bli aktuellt i ett senare läge, enligt Hallengren.


Ytterligare åtgärder kan komma inom kort och nya scenarier för smittspridningen presenteras nästa vecka. Följ de nuvarande rekommendationerna så kan vi tillsammans begränsa smittspridningen och på så sätt fira jul tillsammans med nära och kära.

Uppdaterad den 16 december 2021