Vilhelminaföretag deltar på världsmässa i Dubai

I oktober förra året slogs portarna till World Expo i Dubai upp. Nu är mässan inne på sina sista veckor, och den så kallade Svenska paviljongen kommer under Västerbottensdagarna att visa upp två Vilhelminaföretag.

Det svenska deltagandet är en gemensam satsning mellan staten och näringslivet. Temat för det svenska engagemanget är ”Co-creation for innovation” och arrangemanget har ett rekordstort deltagande från företag, organisationer, myndigheter och andra aktörer i den svenska paviljongen. Bland dessa finns Vilhelminaföretagen Risfjells sameslöjd och Inpipe.

- Det här är en enorm exponeringsmöjlighet, vi känner oss otroligt ärade över att få synas i sammanhanget, säger Doris Risfjell.

På World Expo i Dubai kommer de tillsammans med sex andra konstnärer från Västerbotten synas i Svenska Paviljongen. I makarna Risfjells fall rör det sig om marknadsföring i form av en två meter lång vepa med en bild på dem själva, en text om deras verksamhet samt en direkt hänvisning till deras hemsida.

Företaget Inpipe, som deltar i ett Green tech-projekt, skulle via en inbjudan från det projektet delta på plats i Dubai för att informera om deras teknologi och produkt.
- Med tanke på omvärldsläget tog vi beslutet att inte delta, men det är jätteroligt att vi erbjöds möjligheten. Istället kommer en film om oss att visas, och vi är glada över att kunna få vara ett exempel på att grön teknologi är på frammarsch i norra Sverige, säger Nicklas Björnvind.

Trots att det inte blir ett fysiskt deltagande ser han positivt på att företaget ändå får en möjlighet att synas. Just nu satsar Inpipe på att dubbla omsättningen inom endast ett par år, och för att nå dit behöver produkterna nå ut på marknaden.
- Det är rent äremässigt jättestort. När jag klev in på det här företaget trodde jag nog inte att man skulle få vara med om en utveckling som genererar ett så stort rampljus, säger han.

Att företag från Vilhelmina deltar i denna världsmässa är något som utvecklingschefen Ulrica Olsson ser mycket positivt på.
- Det är jättespännande att företag från Vilhelmina får synas på den här mässan. Det är fantastiskt roligt att flera bra produkter från vårt område finns på världsmarknaden, säger hon.

Kommunalrådet Annika Andersson är av samma åsikt, och tycker att deltagandet säger något om de företag som finns i Vilhelmina.
- Det här är två bra exempel på hur drivkraft och innovation från Vilhelmina kan lyfta till nya nivåer. Jag känner mig verkligen stolt över de företag som ser sitt värde och vågar satsa, säger hon.

Uppdaterad den 29 november 2022