Vilhelmina lärcentrum bland de första i Sverige med ny utbildning för servicetekniker och bilskadereparatör

Vilhelmina lärcentrum blir en av de första utbildningsanordnarna i Sverige att erbjuda Nationell yrkesutbildning. I samarbete med Bilbolaget och Intakt anordnar man med start i höst utbildning till Servicetekniker och Bilskadereparatör på 7 olika orter i norra Sverige. Motsvarande samarbete finns också med Wist Last & Buss där man tillsammans erbjuder lärlingsvuxutbildning till Lastbilstekniker på nio platser i norra och mellersta landet.

Under en intensiv period på 32 veckor utbildas antagna elever med inriktning Servicetekniker, Bilskadereparatör eller Lastbilstekniker. Av dessa är eleverna under största delen på plats på utvald verkstad medan fem veckor av utbildningstiden är teori på distans och tre veckor på plats i Vilhelmina.

Unikt för denna utbildningssatsning är att samtliga elever som genomgår utbildningen också erbjuds en provanställning hos det företag där man genomfört utbildningen.

- Arbetsmarknaden för duktiga fordonstekniker är väldigt bra. För att vi som arbetsgivare ska vara trygga i att vi även framgent ska ha duktiga medarbetare måste vi vara med och ta ansvar för att fler tekniker utbildas! Därför är det jätteroligt att vi kan erbjuda lärlingsutbildning på plats på våra anläggningar. Med stöd från duktiga lärare i Vilhelmina, säger Gunnar Berggren, Servicemarknadschef Bilbolaget Nord

Nationell yrkesutbildning har precis som i yrkeshögskolan krav på att utbildningen ska skräddarsys efter arbetslivets kompetensbehov, en stor andel praktik och en ledningsgrupp från arbetslivet. Det är en helt ny form av vuxenutbildning och där Vilhelmina lärcentrum är en av de absolut första anordnarna.

- Det är en stor framgång i vårt samarbete med företagen inom fordonsbranschen att vara först ut i landet med en ny form av yrkesutbildning. Vi har tagit fram utbildningen tillsammans och den leder till arbete direkt efter utbildningen. Bättre än så kan det inte bli, säger Lars Gavelin, Vilhelmina lärcentrum

 

Utbildningen till Servicetekniker / Bilskadereparatör erbjuds på Bilbolagets och Intakts anläggningar i Kiruna, Gällivare, Luleå, Umeå, Örnsköldsvik och Östersund. Samt hos lokala företag i Vilhelmina. Lärlingsutbildningen till Lastbilstekniker erbjuds på Wist Last & Buss anläggningar i Gällivare, Piteå, Luleå, Umeå, Lycksele, Östersund, Uppsala, Västerås och Avesta.

Sista antagningsdag är 18/8, Mer information finns på Servicetekniker | Vilhelmina Lärcentrum.

 

 

Uppdaterad den 7 maj 2024