Vilhelmina blev inte samisk parlamentsort

Efter lunchtid under torsdagen röstade sametinget efter många års diskussion om vilken ort som ska bli placering för den samiska parlamentsbyggnaden.

Tre orter skulle bli en, och Vilhelmina och Östersund ställdes mot varandra i en första omröstning. Där fick Östersund tre röster fler än Vilhelmina, och i nästa omgång mellan Östersund och Kiruna stod det klart att Östersund blir placeringsort för parlamentsbyggnaden.
- Vi vill från Vilhelminas sida gratulera Östersund, och trots att det inte blev Vilhelmina som får byggnaden är vi glada över att parlamentet placeras så nära oss. Kanske kan det öppna upp för flera spännande samarbeten, säger Vilhelminas kommunalråd Annika Andersson.

Försöken att få parlamentsbyggnaden till Vilhelmina ser hon inte som förgäves.
- Jag är fortfarande stolt över att vi som en liten kommun var ett av de tre slutliga alternativen. Vi har visat framfötterna rejält, och skulle det någon gång bli fråga om lokalkontor tror jag att Vilhelmina ligger riktigt bra till, något som även sades i talarstolen inför omröstningen, säger Annika Andersson, och avslutar:
- Vi har, åtminstone från min sida sett, fått en god kontakt med de ledamöter som sitter i Sametinget. Det finns ett stort värde även där.

Uppdaterad den 5 augusti 2020