Unik utbildning ska möta skriande behov från betongindustrin

Till hösten drar en ny utbildning som är unik i sitt slag igång i Vilhelmina. De som söker och utbildar sig till processtekniker inom betong, asfalts- och krossindustrin är därefter ett hett byte för branschen. ”Vi skriker efter folk”, säger B-O Forsberg, asfaltsansvarig på Svevia.

För drygt fem år sedan fanns en liknande utbildning på Vilhelmina Lärcentrum. Nu har processteknikerutbildningen återuppstått med en ny inriktning för att möta branschens behov. 
- Den här utbildningen kommer från branschen själva, det är flera tunga namn som ligger bakom det här konceptet, berättar Lars Gavelin, rektor på Vilhelmina Lärcentrum.

Skanska, Svevia, NCC, GGB och Bergströms krossekonomi står samtliga bakom uppkomsten till den nya utbildningen, som utförs i samarbete med Vilhelmina Lärcentrum och Sollefteå Lärcentrum. Utbildningen tar emot 30 sökande och består till stor del av LIA, lärande i arbetet, där kursdeltagarna får en naturlig väg in till det kommande yrkeslivet via en mer omfattande variant av praktik.
- Eftersom branschen i högsta grad delaktiga så finns det väldigt goda chanser att få jobb direkt efter utbildningen, säger Lars Gavelin.

Utbildningen som drar igång i november riktar sig till de som vill jobba operativt inom betongindustri, krossverk och asfaltsverk.
- Hela marknaden skriker efter arbetskraft. Det är ett tungrott arbete vi håller på med under delar av året, då mycket av arbetet koncentreras till sommaren. Men det vi får höra från de som kommit in i branschen är att de trivs riktigt bra, berättar B-O Forsberg, asfaltsansvarig för norra Sverige på Svevia.

Vill du veta mer om utbildningen? Klicka här!

Uppdaterad den 5 augusti 2020