Tobaksfria dagen 31/5

Idag, den 31 maj är det tobaksfria dagen (World No Tobacco Day) som uppmärksammas varje år av Världshälsoorganisationen (WHO). Dagen syftar till att förebygga tobaks- och nikotinbruk i samhället med fokus på barn och unga.

Temat för Tobaksfria dagen 2022 är Tobacco: Threat to our environment. Syftet är att lyfta tobakens miljöpåverkan i alla led och ge tobaksanvändarna ytterligare en anledning till att sluta.

Läs mer om detta på Tobaksfakta

 

En rökfri miljö – bättre hälsa, bättre miljö!

Den 1 juli är det tre år sedan vi fick vår nya tobakslag. Den innefattar rökförbud på allmänna lekplatser, inhägnade idrottsplatser, entréer, uteserveringar och väntplatser för kollektivtrafik.

Se vår film om rökfria miljöer (Youtube)

Detta självklara steg mot en hälsosammare omgivning för våra barn, dig, mig och inte minst vår miljö ger en positiv känsla inför våren och sommaren där vi kan umgås, idrotta, äta gott på restaurang, och inte minst där våra barn kan leka på allmänna lekplatser utan att omges av tobaksrök.

Rökfria miljöer bidrar dessutom inte bara till en godare hälsa utan även till en bättre miljö med mindre nedskräpning i form av fimpar, kemiskt avfall och utarmning av vattendrag från tobaksindustrin.

En rökfri miljö verkar för vår miljö och vårt klimat, samtidigt som det verkar för folkhälsan och våra barns uppväxtmiljö där alla barn har rätt till en tobaksfri start i livet. Tillsammans kan vi hjälpas åt att fortsätta hålla vår omgivning fri från tobaksrök!

Tack för din omtanke!

Läs mer på:

Folkhälsomyndigheten, rökfria miljöer

Folkhälsomyndigheten, tobaksfria dagen

Rökfrimiljo.se

Uppdaterad den 31 maj 2022