Solsidan blir 45:an

Nu på måndag blir det premiär för mötesplatsen 45:an, som är det nya namnet för Solsidans verksamhet. ”Vi flyttar upp från Strandvägen till Volgsjövägen och hoppas i och med det kunna bli tillgängliga för fler”, berättar Jenny Örnberg, verksamhetschef för socialpsykiatrin.

Solsidan, mötesplatsen för de som har psykisk ohälsa, svidar om med hjälp av både flytt och namnbyte. Från och med måndag 14 oktober finns mötesplatsen i nya lokaler på Volgsjövägen 26, där butiken Blommona tidigare funnits.
- Vi siktar mot att bli Vilhelminas aktivitetscafé. De som upplever ofrivillig ensamhet kanske inte trivs i restaurang- eller cafémiljö, då de fortfarande är ensamma även om de är ute bland folk. Hos oss blir du bekräftad och får ta del i de aktiviteter vi erbjuder varje dag, säger Hanna Rönnqvist personal på 45:an.

Tanken är att kunna nå fler än de som redan besöker mötesplatsen.
- Psykisk ohälsa växer. Var fjärde person upplever själv psykisk ohälsa eller någon i sin närhet som upplever psykisk ohälsa. Social ensamhet är en växande folksjukdom. Då vill vi kunna finnas nära till hands, säger Jenny Örnberg.

I och med flytt och namnbyte kommer även förändring ske i verksamheten. Öppettiderna kommer att utöka och en gång i veckan hålls kvällsöppet och kvällsöppettiderna kommer att utökas eftersom. Även under röda dagar, såsom jul, nyår och högtider kommer verksamheten hålla öppet.
- Ensamheten blir som påtagligast under högtider, vi håller öppet för gemenskap och vi vänder oss till alla i vårt samhälle som upplever ensamhet eller utanförskap, fortsätter Jenny Örnberg.

- Vi kommer att ha föreläsningar, uppträdanden, temakvällar med exempelvis Melodifestivalen eller sportevent, vi har air hockey, biljard, ja massor av aktiviteter! Berättar Henrik Tegström, personal på 45:an.

Inför flytten har kommunen tittat på flera andra lokaler men på grund av verksamhetens behov blev bästa lösningen att skaffa en lokal på markplan.
- Vi har bland annat på lokaler som ligger i Kyrkstan men då vår verksamhet skulle behöva göra stora anpassningar var det inte längre ett alternativ, lokalerna var inte heller tillräckligt stora till ytan. Vi har även tittat på lokaler i Tallåsenhuset, men då den lokalen ligger på andra våningen krävs också större åtgärder för handikappanpassning, bland annat skulle vi behöva installera en hiss, säger Jenny Örnberg.

Till slut tittade de på Blommonas tidigare lokaler på Volgsjövägen. Lokalen ligger på markplan, har en central placering och har bättre planerade ytor för verksamheten.
- Förutom att lokalen till sin utformning passade vår verksamhet så ser vi också hur vi kan göra besparingar. I och med det centrala läget kan boendestödet gå till flera insatser och hyran är lägre, säger Jenny Örnberg.

- Om vi dessutom tittar på vår målgrupp, så är lokalen central och i vår brukargrupp bor ungefär 80 % i centrum. De bilburna besökarna har också bättre parkeringsmöjligheter, fortsätter Jenny Örnberg.


Måndag 14 november kl. 10.00 välkomnar 45:an, tidigare Solsidan, till invigning av de nya lokalerna. Det bjuds på kaffe och tårta hela dagen.
Volgsjövägen 26, gamla Blommona.

Uppdaterad den 29 november 2022