Smittan fortsätter att öka

Smittspridningen i Västerbottens län fortsätter att öka, men inte i lika snabb takt som tidigare. I Vilhelmina har inga nya fall konstaterats under vecka 37.

Förra veckan konstaterades 226 positiva fall i Västerbotten. Smittan sprids huvudsakligen i åldersgrupper med färre fullvaccinerade och där man inte haft möjlighet att vaccinera sig ännu. Högsta smittspridningen under vecka 37 fanns i åldersgruppen 0-18 år.

De nationella rekommendationerna gäller fortfarande. Stanna hemma när du är sjuk och testa dig vid symtom, även om du är fullvaccinerad. Undvik trängsel i alla sammanhang, inklusive i affärer och i kollektivtrafik. Fortsätt arbeta hemifrån om du kan.

Smittan sprids huvudsakligen i sociala sammanhang, vid fritidsaktiviteter, på arbetsplatser och skola samt inom familjen. Flest fall finns i Skellefteåområdet, men smittan ökar även i Umeåområdet.

Vaccination av 12–15-åringar

Under föregående vecka blev det klart att även 12–15-åringar ska erbjudas möjlighet att vaccinera sig mot covid-19. Det senaste beskedet är att vaccinationen i den åldersgruppen beräknas påbörja under vecka 41.

Uppdaterad den 23 september 2021