Smittspridning vecka 35

Under vecka 35 har smittspridningen i Västerbottens län minskat och 4 nya fall av covid-19 registrerades i Vilhelmina kommun.

Region Västerbotten rapporterar att under vecka 35 har 128 personer testats positivt för covid-19, det är en minskning från de 157 fall som registrerades under vecka 34.

Det är nu tredje veckan i rad där smittspridningen minskat i Västerbotten och hela 72% av länets invånare över 16 år är nu fullvaccinerade. Men Region Västerbotten satsar nu på att öka vaccinationstäckningen i länet ytterligare, bland annat genom att erbjuda drop-in för studenter vid Umeå universitet men också på andra platser i länet. Regionen rapporterar att det finns gott om vaccinationstider att boka i hela länet och att personer i åldrarna 16 till 40 år som ännu inte vaccinerat sig bör tar chansen att boka tid.

Man kommer nu också erbjuda en extra vaccindos till personer som har kraftigt nedsatt immunförsvar, dessa personer kommer att få ett brev hem från sin behandlande läkare.

Folkhälsomyndigheten meddelade denna vecka att från den 29 september kommer många av restriktionerna i Sverige att tas bort då FoHM bedömer att det då är dags att gå in i steg 4 i regeringens plan för att avveckla restriktionerna.

Den ökande vaccinationstäckningen i landet har varit avgörande för Folkhälsomyndighetens beslut och det är den höga vaccinationstäckningen som är den allra viktigaste förutsättningen för att kunna lyfta bort ytterligare restriktioner. 

– Vaccination är det mest effektiva verktyget vi har. Det viktiga arbetet med att nå personer och grupper som ännu inte har vaccinerat sig måste därför fortsätta, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Aktuell coronastatistik hittar du på Folkhälsomyndighetens hemsida

Uppdaterad den 9 september 2021