Skärpta rekommendationer i Västerbottens län förlängs till den 9 maj

Smittspridningen av covid-19 ökar återigen i Västerbottens län. Därför förlängs nu de skärpta rekommendationerna till 9 maj.

Region Västerbotten skriver i ett pressmeddelande att den positiva trenden med minskad smittspridning i länet nu är bruten. I övriga Sverige ökar också smittspridningen. 

– Vi har haft en positiv trend en period men nu vänder det uppåt igen med fler som insjuknar i covid-19. Det är viktigt att förstå att det är nu på en gång vi måste ha ett beteende som bromsar smittan innan konsekvensen blir ännu större, säger Stephan Stenmark. 

Vaccinationerna i Västerbotten genomförs i hela länet och allt fler invånare får sin första eller andra dos dagligen.  

– För varje vecka som går hinner fler vaccineras och få skydd mot covid-19, och vi behöver vinna tid, vilket är en av orsakerna till att vi förlänger rekommendationerna. Det är ännu ett tag kvar innan vi vaccinerat de grupper som står för den huvudsakliga smittspridningen, vi som är mitt i livet, från unga vuxna och upp till pension, säger Stephan Stenmark. 

Statistik över Vilhelmina kommun

Under vecka 14 registrerade Folkhälsomyndigheten 4 nya fall i Vilhelmina kommun. Totalt är det 174 personer inom kommunen som smittats av covid-19 sedan pandemins start. 

Vill du ta del av statistiken för länet och övriga kommuner, klicka här

Förlängda rekommendationer till den 9 maj 

Fokus i rekommendationerna i Västerbotten ligger på att träffa få människor och att hålla avstånd: 

  • Begränsa antalet nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du bor med eller en liten krets. 
  • Undvik platser som exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel och handla ensam. 
  • Fortsätt arbeta hemifrån så ofta du kan. På arbetsplatser där hemarbete inte är möjligt, undvik trängsel, håll avstånd och träffa så få som möjligt. 
  • Var och en som vistas i Region Västerbotten rekommenderas att avstå från alla onödiga resor såväl inom som utom regionen. Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. 
  • Alla födda 2004 och tidigare ska använda munskydd i kollektivtrafiken, oavsett tid eller dag. Detta gäller så länge vi har utbredd samhällsspridning av covid-19 i Västerbotten. 
  • Använd engångsmunskydd i situationer där nära kontakt i inomhusmiljö inte går att undvika och kom ihåg att munskydd inte minskar behovet av avstånd där det går. 
  • Dessutom bör alla barn, 0-18 år, i ett hushåll stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Om ett barn har symtom, även de under sex år, och inte provtas bör alla barn i familjen stanna hemma om familjen varit i kontakt med någon med misstänkt covid-19. 

Läs mer om de förlängda rekommendationerna på 1177:s hemsida

Uppdaterad den 29 november 2022