Regeringen skjuter 9,9 miljarder till svenska landsbygden

Nu har det beslutats att 9,9 miljarder ska skjutas till landsbygdens utveckling. Det presenterade landsbygdsministern Sven-Erik Bucht för Region 10 när han tog emot dem i Stockholm.

Under tisdagen bjöds representanter från Region 10, däribland Vilhelmina kommun, till Stockholm för att möta landsbygdsministern Sven-Erik Bucht och diskutera landsbygdspropositionen, efter en utredning som gjorts om den svenska landsbygden.
- Där fick vi veta att regeringen planerar att skjuta 9,9 miljarder kronor till Sveriges landsbygd. Det är otroligt glädjande, säger kommunalrådet Magnus Johansson.

Pengarna ska gå till utveckling av infrastruktur, utbildning, livsmedelsstrategi och lanthandlar.
- Vi fick också veta att man kommer att se över skatteutjämningssystemet, vilket vore gynnsamt för Vilhelmina då det skulle innebära mer pengar till välfärden, säger kommunchefen Karl-Johan Ottosson.

I planen ingår också ett arbete med att frigöra kapital för företagare på landbygden, genom att bland annat göra det lättare för dem att komma åt riskkapital.

Kommunalrådet Magnus Johansson är nöjd med mötet med Sven-Erik Bucht, och menar att det är det gemensamma arbetet med Region 10 som gjort att kommunernas röst hörsammats.
- Det har varit mycket prat om landsbygden på sistone, och jag uppskattar att vi som faktiskt lever och verkar här bjöds ner för att prata om det. Tillsammans blir vi tio kommuner en röst att räkna med, säger han.

Uppdaterad den 29 november 2022