Ny satsning ska stödja företagsutveckling

Åtta inlandskommuner i Västerbotten, däribland Vilhelmina kommun har beviljats finansiering till ett näringslivsprojekt med Storumans kommun som projektägare. Projektet ska arbeta med att stödja företagens utveckling, Näringslivsutveckling i Möjligheternas Region, NiMR.

Den totala satsningen är på sammanlagt 16 miljoner och löper fram till början av år 2021. Projektet sätter bland annat fokus på fler nya tjänster och produkter, att våra företag ska stå bättre rustade inför ägarskiftet och bli konkurrenskraftigare som arbetsgivare.

Projektet bygger vidare på Möjligheternas Region vars aktiviteter tar slut sommaren 2018. Möjligheternas Region har coachat över 500 företag, hjälpt över 125 kvinnor och män att starta företag och fått över 40 innovatörer att ta steg mot att sälja sin produkt eller tjänst.

Näringslivsfunktionerna har tillsammans med företagen i kommunerna identifierat ett antal viktiga områden där det finns ett behov av stöd för att företagen ska kunna ta nästa steg. Det handlar om generations- och ägarskifte, nå ut på en större marknad, kompetensförsörjning, kapitalförsörjning och innovation.

Projektet Näringslivsutveckling i Möjligheternas Region(NiMR) som nu fått finansiering riktar sig till små och medelstora företag som drivs inom åtta av Region 10 kommunerna, Dorotea, Lycksele, Malå, Norsjö, Sorsele, Storuman, Vilhelmina och Åsele. Samarbetet kommer att utvecklas genom att kommunerna blir specialiserade på olika av de utvalda områdena.

Målsättningen med projektet är att fler företag har etablerat verksamhet på en större marknad, fler har nått högre tillväxt genom bättre tillgång till kapital och arbetskraft. Färre företag läggs ner vid ägarskifte och fler har lyckats sälja sitt företag.

- Vi är glada att få fortsätta samverkansresan mellan kommunerna och jobba nära våra företag med att leverera insatser som vi vet att våra företag efterfrågar och ligger i linje med samhällets utveckling säger Johan Duvdahl, näringslivschef i Storuman och representant för projektägaren

Uppdaterad den 29 november 2022

Kontakta näringslivskontoret

Näringslivskontoret: 

Besöksadress: 
Tingsgatan 1, 912 33 Vilhelmina
naringsliv(at)vilhelmina.se 

Utvecklingschef
Bogge Bolstad
070-2769156
Bogge Bolstad(at)vilhelmina.se

Företagsutvecklare
Tim Bjelvemar
072-24 96 745
tim.bjelvemar(at)vilhelmina.se