Ny e-tjänst för att anmäla osund konkurrens

Förra veckan togs ett beslut att lägga ut Kyrkstans vandrarhem på anbud till privat aktör. Nu tar Vilhelmina ytterligare ett steg för att bemöta kritiken kring osund konkurrens och lanserar en e-tjänst.

Den nya e-tjänsten ska göra det lättare för företag att rapportera om man anser att kommunens verksamheter konkurrerar med privata företag.

- Kommunen har under flera år kritiserats för att bedriva osund konkurrens gentemot företag och vi vill med denna e-tjänst börja rätta till eventuella problem och få in konkreta exempel som vi kan utreda, säger Annika Andersson, kommunstyrelsens ordförande.

Tjänsten ingår i det avtalspaket kring framtagande av e-tjänster som Vilhelmina kommun har med Skellefteå kommun.
- När den tjänsten togs fram av Skellefteå kändes den klockren även för oss då vi är medvetna om att det finns kritik och åsikter kring huruvida kommunen konkurrerar med näringslivet, säger Ulrica Olsson, utvecklingschef på Vilhelmina kommun.

För att anmäla osund konkurrens behöver du inte själv vara den som äger näringslivsverksamheten som du anser är utsatt.

- Om utredningen kommer fram till att kommunen bedriver verksamhet som skapar osund konkurrens enligt Konkurrensverkets lagstiftning ska kommunen besluta om åtgärder som kan innebära att den aktuella verksamheten ska upphöra i sin nuvarande form eller att tjänsten ska upphandlaav en privat aktör, säger Ulrica Olsson.

Här kan du läsa mer om den nya e-tjänsten och hur du anmäler.

Uppdaterad den 29 november 2022

Kontakta näringslivskontoret

Näringslivskontoret: 

Besöksadress: 
Tingsgatan 1, 912 33 Vilhelmina
naringsliv(at)vilhelmina.se 

Utvecklingschef
Bogge Bolstad
070-2769156
Bogge Bolstad(at)vilhelmina.se

Företagsutvecklare
Tim Bjelvemar
072-24 96 745
tim.bjelvemar(at)vilhelmina.se