Nu upphandlar vi livsmedel för våra äldre, barn och elever

1500 måltider per dag. Så många måltidsupplevelser serverar Vilhelmina kommun varje dag. Nu ska kommunen tillsammans med Dorotea, Sorsele, Storuman och Åsele upphandla de som kan leverera livsmedlen till våra kök.

- Upphandlingen av livsmedel gör vi för att servera bra mat till våra äldre, barn och elever. Det handlar om att vi vill ha bra livsmedel och en god kvalitet på maten, säger Jenny Almroth, kostchef i Vilhelmina kommun.

Potatis och svenska produkter

- Vi är intresserade av att handla lokalt. Du som lämnar anbud kan producera både större och mindre volymer av livsmedel. Det kan röra sig om allt från volymer som passar vardaglig produktion till enstaka måltider vid temadagar och högtider, berättar Jenny Almroth.

Förra året köpte Vilhelmina kommun potatis från lokala producenter, men den tog slut väldigt snabbt.

- Vi köper gärna den potatis som finns! säger Jenny Almroth.

En utmaning i upphandlingen är att uppfylla ambitionen att köpa svenska livsmedel och gärna ekologiska produkter. I stort sett alla myndigheter letar efter inhemska producenter, så efterfrågan är ofta större än utbudet.

Samarbete med grannkommunerna

Under hösten 2022 var en upphandling på gång. Men den bromsades för det behövdes mer tid för kommunerna att diskutera detaljer och komma överens.

- Samarbete handlar om att prata ihop sig, och det tar tid. Fördelen med att vi är fem kommuner som går samman är att vi kan få upp volymerna för att få ett bättre pris, förklarar Jenny Almroth.

Dialogmöte för producenter

Inför den kommande livsmedelsupphandlingen bjuder kommunen in till dialogmöte för företagare. Det blir ett tillfälle att ställa frågor och visa att det finns en marknad för lokalt producerade livsmedel i Södra Lappland.

Digitalt dialogmöte: Måndag den 6 februari klockan 18.00 via Teams.

Anmälan till mötet: Mejla Jenny Almroth, jenny.almroth@vilhelmina.se, senast 5 februari så får du en länk.

Länk till e-avrop: www.e-avrop.com/vilhelmina

Uppdaterad den 25 januari 2023