Nu kan du bli en resurs vid en kris - Utbilda dig som resurs!

Du, just du, kan bli en viktig resurs för vår kommun i händelse av kris. Nu drar vi igång med vår rekrytering av FRG, Frivilliga Resursgrupper, där du kan göra en insats och skillnad. 

En Frivillig resursgrupp är något som kommuner kan använda när ordinarie resurser inte räcker till, som vid kris eller krig. Under hösten påbörjar rekryteringen till dessa grupper och under våren startar utbildningar på sammanlagt 33 timmar som de frivilliga personerna ska genomgå. 
- Det är vi på kommunen och Civilförsvarsförbundet som står för utbildningen, som är väldigt bred. Den tar upp exempelvis första hjälpen, brandsäkerhet och organisering av spontanfrivilliga, berättar Linus Övringe, beredskapssamordnare och ansvarig för rekryteringen av FRG. 

Missa inte informationsträffen om FRG!

DATUM: 8/10
TID: Kl 18.00 - 19.00
PLATS: Lokal 1, Folkets Hus

Läs mer om träffen här

FRG kan användas vid stora skogsbränder för att hjälpa till med logistik, vid översvämningar för att fylla sandsäckar eller hjälpa samhällets äldre eller rörelsehindrade att evakuera.  - Här i Vilhelmina kommun ska FRG i första hand användas för att bemanna våra trygghetspunkter, förklarar Linus Övringe. 

En trygghetspunkt är en plats dit du som invånare kan ska dig i en händelse av en samhällsstörning för att få tillgång till värme, information, vatten och mat. Det ska även finnas möjlighet att övernatta. 
- Arbetet med att rusta och fastställa trygghetspunkterna pågår för fullt, och när de är klara kommer vi att informera om dem på bred front så att man som invånare vet var man ska vända sig, säger Linus Övringe. 

FRG-konceptet firade nyligen sin 20-årsdag och får medel från MSB att stötta kommuner. Kommuner och räddningstjänstförbund som har ett behov kan begära stöd från Civilförsvarsförbundet som då avsatt pengar från MSB för det. 
- När man gick ifrån civilplikten hade man ett behov av att hitta frivilliga istället, och det har i över hundra kommuner funnits under en lång tid. Det har inte funnits här förrän nu, men det fanns ett tag i Dorotea. Den har dock inte varit aktiv under en längre tid, förklarar Linus Övringe. 

Att en FRG startar upp i Vilhelmina nu beror dels på ett lokalt behov att stärka förmågan i händelse av kris, men också för att Civilförsvarsförbundet har fått pengar från MSB till ett nationellt kansli som ska stötta kommunerna med uppstarten. 

Förhoppningen är att rekrytera 20 - 30 personer, då gruppen ska kunna driva tre trygghetspunkter samtidigt i skift, och även ha resurser för att kunna samverka med andra aktörer och samordna spontanfrivilliga när något stort händer. 

- Den 8 oktober håller vi en första information för allmänheten på Folkets hus. Där kan ni möta mig, kommunalrådet Andreas Eliasson och kommunchefen Karl-Johan Ottosson, och få höra mer om hur en FRG fungerar och vad uppdraget är, säger Linus Övringe. 

 

Det här krävs för att gå med i en FRG, Frivillig Resursgrupp 

  • För att gå med i en FRG ska man bo i eller i anslutning till kommunen och vara 18 år fyllda eller 16 år med målsmans tillåtelse.  
  • Man ska vara i en normal fysisk form för att orka jobba när det behövs. 
  • Man ska inte ha en annan krigsplacering än hos Vilhelmina kommun. De som redan ingår i Försvaret, Hemvärnet eller Polisen har redan sina uppdrag och krigsplaceringar. 
  • Man ska vara medlem i en av de 18 frivilliga försvarsorganisationerna (se lista längre ned). Det är allt från Röda korset till Brukshundsklubben. Vi ska ge oss ut på en turné till föreningar men också de politiska partierna.  

Läs mer om Frivilliga resursgrupper här 

Ansök till FRG här

Dessa föreningar är upptagna i FRG: 

Bilkåren 
Frivilliga automobilkåren, FAK 
Frivilliga Flygkåren FFK 
Frivilliga motorcykelkåren, FMCK 
Försvarets personaltjänstförbund, FPF 
Frivilliga radioorganisationen, FRO 
Flygvapenfrivilliga, FVRF 
Insatsingenjörenas riksförbund, IIR 
Svenska Brukshundsklubben, SBK 
Svenska Blå Stjärnan, SBS 
Sveriges Civilförsvarsförbund, SCF 
Svenska Fallskärmsförbundet, SFF 
Riksförbundet Sveriges Lottakårer, SLK 
Svenska Pistolskytteförbundet, SPFS 
Svenska Röda Korset, SRK 
Svenska försvarsutbildningsförbundet, FÖRSVARSUTBILDARNA 
Sjövärnskårens Riksförbund, SVK RF 
Svenska Skyttesportsförbundet, SvSF 

Uppdaterad den 4 oktober 2024