Vilhelmina kommuns medarbetare startar Movember-insamling

På Individ-och familjeomsorgen, IFO, Vilhelmina kommun, har vi varje år kört en liten variant av Mustaschkampen (Movember) under november månad. Nu tycker vi det är dags att utöka och skapa en större förståelse för prostatacancer, mäns hälsa och att män dör mycket tidigare än kvinnor.

Bakgrund
Under November månad jobbas det för att belysa just mäns hälsa och att det ska bli allmänt känt att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancersjukdom. Förhoppningen är att om man tidigt upptäcker cancer så kan mer liv räddas eftersom sjukdomen går att bota om den upptäcks tidigt samt att man vill få alla män som fyllt 45 år att det bör ta ett PSA-prov. Ett PSA-prov är ett enkelt blodprov. Det jobbas även för att Farsdag ska bli förknippad med mannens hälsa och prostatacancer.

Män står inför en hälsokris som det inte pratas om. De dör i förtid, alltför unga.

Källa: Prostatacancerförbundet

Hur kan man delta?
Vår förhoppning är att så många som möjligt deltar i vår lilla Movember-kamp så vi har olika förslag på hur man kan delta. Det spelar ingen roll om du är kommunanställd eller ej, alla - såväl privatpersoner som företag och föreningar, är välkomna att delta. 

Du hittar alternativ för deltagande oavsett om du kan odla mustasch eller ej:

  • Helrakning 1: a november – odla enbart mustasch
  • Helrakning 1: a november – odla skägg hela månaden för att enbart ha kvar mustasch sista dagen i månaden.
  • Ha kvar sitt skägg/mustasch – styla/frisera/färga
  • Move - En man per minut begår självmord, varje dag globalt sett. Under november månad ber vi dig att göra ditt Move – för dem. Åta dig att gå eller springa 60 km under månaden. Det är 60 km för de 60 män vi förlorar varje timme – män som fortfarande borde finnas bland oss.
  • Skapa egen mustasch/skägg - sy, sticka, virka, köp
  • Kom med eget förslag

För att delta ska man donera till insamlingen, välja ett förslag, ta en förebild, efterbild, bild under aktivitet. Man kan även delta efter den 1 november, ju fler desto roligare. Bild skickas till michael.risfjell@vilhelmina.se eller till goran.kallin@vilhelmina.se. Du kan även skicka en bild till vår Facebook via meddelandefunktionen.

Vi kommer att dela in utifrån valt förslag och i slutet av månaden presenteras bilderna med nummer för omröstning vem som lyckats bäst (alla har ju lyckats men någon kan ha lyckats lite bättre) inom respektive kategori. Genom att du skickar in en bild godkänner du publicering på Facebook.

Uppdaterad den 5 augusti 2020