Midnight Light Unga Arrangörer får kommunens kulturstipendium 2023

Varje år delar kommunstyrelsen i Vilhelmina ut ett kulturstipendium och i år belönades Midnight Light Unga Arrangörer. I motiveringen lyfter kommunstyrelsen bland annat hur de unga arrangörerna skapar möjligheter för musik- och konstintresserade ungdomar samt bidrar till en meningsfull fritid.

Stipendiet delades ut söndagen den 2 juli när Nyggarveckan invigdes. Det är en vecka med många aktiviteter och även Midnight Light Unga Arrangörer har fullt upp med bland annat graffitti-workshop, workshop med artisten Cleo och förfestival med musik, EPA-utställning och en massa mer.

Alice Svensson och Marielle Abrahamsson är med i projektgruppen för Midnight Light Unga Arrangörer och de berättar om tanken med projektet och den nystartade föreningen med samma namn:

- Idag krävs det mycket eget initiativ om man vill syssla med musik i Vilhelmina. Eftersom kommunen inte har någon egen kulturskola så är det svårt att hålla på med musik. Med Midnight Light Unga Arrangörer vill vi öppna dörren för unga som är musik- och kulturintresserade. De ska ha ett givet ställe att vända sig till och när fler engagerar sig kommer ännu fler att våga följa med.

Midnight Light Unga Arrangörer vänder sig framför allt till unga mellan 13–29 år. Det är ett 3-årigt projekt som pågår mellan februari 2021 till februari 2024 och finansieras av Allmänna Arvsfonden. I förlängningen ska projektet skapa incitament att vilja stanna kvar på orten och verka för ett levande och välmående Vilhelmina.

- I projektgruppen och föreningen är vi flera unga som vill skapa olika arrangemang, ha musik- och konstevenemang för unga och vi vill ha ett kulturutbud där vi kan utöva musik och konst som gör att vi stannar kvar i Vilhelmina, säger Alice Svensson och Marielle Abrahamsson.

Två unga personer som sitter på en scenkant. Marielle närmast kameran har en svart skinnjacka och solglasögon på huvudet. Alice har långt hår.
Marielle Abrahamsson och Alice Svensson som är med i projektgruppen för Midnight Light Unga Arrangörer.

Kommunstyrelsens motivering:

Kulturstipendiet 2023 tilldelas Midnight Light Unga Arrangörer för deras arbete med nytänkande evenemang för Vilhelminas ungdomar, allt från DJ-utbildningar och livespelningar till EPA-utställningar. De skapar möjligheter för musik- och konstintresserade ungdomar att synas och bidrar därmed till en scen för livemusik i Vilhelmina. Med ideellt arbete och ett brinnande engagemang har Midnight Light Unga Arrangörer bidragit till en meningsfull fritid för våra ungdomar, en levande landsbygd och att göra Vilhelmina mer attraktivt att bo och verka i.

Uppdaterad den 6 juli 2023