Malgomajskolan och Inlandets teknikpark tillverkar skyddsutrustning

Malgomajskolan och Inlandets Teknikpark har på efterfrågan börjat tillverka bågar till skyddsvisir för att hjälpa till med att råda bot på bristen av skyddsutrustning.

Efter ett initiativ från Vård- och Omsorgsprogramet har Malgomajskolan börjat tillverka enkla ansiktsvisir till sjukvården. Andreas Bergsten från Teknikprogrammet tog kontakt med initiativtagarna till designen av bågarna där det också finns bilder och enklare förklaringar. Efter att Teknikprogrammet tillverkat en prototyp så har Inlandets Teknikpark under Göran Asplunds samt El- och Energiprogrammet under Gunnar Köpséns ledning tagit över produktionen med sina snabba 3d-printrar. På bågen träs sedan ett vanligt OH-blad som preparerats med ett vanligt hålslag.

Vård- och omsorgsprogrammet har även skänkt ett överskott av skyddsmateriel samt lånat ut en låda med UV-lampa och en speciell vätska till vårdcentralen.

- Man smörjer in händerna med vätskan och tvättar dem sedan. När man tvättat sticker man in händerna i lådan och med UV-ljuset ser man partier som man slarvat med. Jättebra som en pedagogisk utbildning i god handhygien, säger Rune Hällqvist på Vård- och omsorgsprogrammet.

Uppdaterad den 29 november 2022