Tre dagar med Vilhelminas Lilla Vasaloppet vid Skidstadion

Det är tradition. Alla elever som har gått på Volgsjö skola har, kanske inte i urminnes tider men i väldigt många år fått åka Lilla Vasaloppet. I år är det ett nytt koncept då eleverna är vid Skidstadion tre dagar med två årskurser på respektive dag. Lärarna önskar att bilister kör extra försiktigt (den 21, 23 och 30 mars) då barnen även går över vägen till pulkabacken.

Jesper Risberg är idrottslärare på Volgsjö skola och han har förberett eleverna inför dagen:

- Vi har åkt mycket skidor på idrotten. De senaste tre veckorna har det varit full fart. Eleverna vill verkligen ut och åka skidor, och för många blir Lilla Vasaloppet en möjlighet att åka längre än vad vi hinner på lektionerna.

Tisdagen den 21 mars var det särskolan samt årskurs 1 och 4 som fick en hel dag ute vid Skidstadion. På torsdag den 23 mars blir det förskoleklass, treornas och sexornas tur och sedan den 30 mars får tvåorna och femmorna sin skiddag.

- Vi har varit tvungna att dela upp årskurserna i år. Det beror på att vi inte har tillräckligt med utrustning att låna ut till de som inte har egna skidor och pjäxor. Lite av vi-känslan för hela skolan går förlorad, men vi vinner på en starkare sammanhållning mellan de årskurser som är här tillsammans, förklarar Jesper Risberg.

Skidor, pulka och hamburgare

När starten gick på tisdagen fick fyrorna först åka ett varv runt tjärn tillsammans med sin fadderelev i ettan. Efter det blev fri åkning. Dagen innehöll inte bara skidåkning och pulkaåkning, utan även grillade hamburgare. Det är lärarlagen som styr upp dagen.

- Det har varit lite stressigt att förbereda allt med skidutrustning, mat och logistik. När vi nu är på plats har vi bara roligt tillsammans. Jag tycker också att det är kul att se elevernas utveckling i skidspåren; de blir bättre för varje gång, säger läraren Marlene Mattsson.

Både Jesper och Marlene lägger till:

- Vi vill också ge en eloge till de fina skidspåren som vi vet att det ligger mycket arbete bakom.

Kom nu ihåg: Kör försiktigt de dagar som eleverna kör Lilla Vasaloppet!

Uppdaterad den 22 mars 2023