Lärarstudenten Calle från Vasa hittade till Vilhelmina "Sverige drar alltid"

När den finska skolan ringt ut en månad tidigare än den svenska bestämde sig lärarstudenten Carl Wilhelm Stenman för att ta sig över Bottenviken för att jobba som lärare. ”Sverige drar alltid”, säger han.

Efter att ha sett en nyhet på SVT Västerbotten, som visas på TV i Finlandssvenska Vasa, om lärarbristen i Västerbotten började Calle Stenman att undersöka saken. Det ledde till en månads jobb i Sverige innan skolorna ringde ut för sommarlov.
- I Sverige slutar skolorna en månad senare än de finska, och vi lärarstudenter var klara med våra uppgifter redan i början av maj. Så då kändes det kul att ha chansen att jobba med det man faktiskt utbildar sig till, berättar han.

Efter en sökning på google och ett samtal till växeln kopplades han till Volgsjö skola där han direkt blev erbjuden jobb.
- Jag valde Vilhelmina dels för att jag gillar att jaga och vandra i fjällen. Sedan har Västerbottningarna ganska samma mentalitet som i Österbotten, och alla är väldigt trevliga. Efter bara 30 sekunder i samtalet med växeln kände jag mig välkommen, berättar han.

På plats på Volgsjö skola fick han uppleva skillnaderna mellan det svenska och finska skolsystemet.
- Själva läroplanen är rätt lik den finska. Det som skiljer sig åt mest är organisationen och arbetssättet. Där finns för- och nackdelar i båda länder, men det som var mest nytt och intressant var tvålärarsystemet man jobbar med på Volgsjö, säger han och fortsätter;
- Det ger lärare möjlighet att planera bra lektioner då man kan dela upp arbetsuppgifterna, förklarar han.

När han anlände till Vilhelmina förväntade han sig en död liten kommun.
- Men jag hade fel. Det är väldigt livskraftig här. Dessutom finns väldigt billiga hus och man får mycket pengar över till annat. Hemma räcker en sådan summa bara till tomten, förklarar han.

Efter att terminen tog slut återvände han till Finland för att studera sitt sista år, med inriktning på matematik. Men tanken är att återvända till Sverige efter examen.
- Jag har lärt mig mycket mer här på kort tid. Det är nyttigt att testa ett helt nytt system, jag har gått hela livet i finsk skola och gått finsk lärarutbildning. När man får se ett nytt system kan man upptäcka vad som är bättre och sämre. Det har varit väldigt lärorikt, säger Calle Stenman.

Uppdaterad den 29 november 2022