Information till föräldrar vars barn har distansundervisning

Regeringen har beslutat att gymnasieskolorna ska fortsätta med fjärr- och distansundervisning fram till den 24 januari 2021.

Skolan startar igen den 12 januari och vi behöver er hjälp att se till att ungdomarna har en bra arbetsplats hemma där de kan sitta. Att studera på distans innebär att man kopplar upp sig i ett digitalt möte inför varje lektion (Google meet). Läraren startar lektionen enligt det schema som finns sedan tidigare. Undantaget för dessa distans- /fjärrstudier är eleverna i  de olika introduktionsprogrammen (Första rummet, ImyrkFT, Gymnasiesärskolan, Språkintroduktion). Elever i dessa klasser kommer till skolan som vanligt enligt gällande schema.

Ny information kan komma med kort varsel och nya direktiv från Folkhälsomyndigheten och Skolverket kommer att spela roll för hur vi sedan startar upp skolan efter den 24 januari. Så vi ber er att besöka vår hemsida då det närmar sig den sista planerade dagen för fjärr- och distansstudier. Vi kommer lägga upp kontinuerlig information via Malgomajskolans hemsida.

Det är viktigt att eleverna ser till att de har sina datorer i ordning och har med sig det material som krävs för att kunna studera hemifrån. Vi vill påminna om den checklista skolan har tagit fram för fjärrstudier:

Checklista vid fjärrundervisning

När du har fjärrundervisning i stället för närundervisning är det viktigt att du:

- följer dina vanliga rutiner på morgonen: stig upp, klä på sig, ät frukost.

- letar dig en bra arbetsplats att sitta vid, där du inte blir störd.

- kontrollerar att Chromebook/dator startar och att tekniken fungerar innan lektionen börjar.

- när du ansluter till mötet, har mikrofonen avstängd men kameran påslagenLärare vill kunna se sina elever!

är aktiv under lektionerna. Du kan t.ex. använda chatten eller räcka upp handen med hjälp av hand-ikonen längst ner på meetet.

tar till vana att kolla din mejl flera gånger per dag och är uppkopplad hela dagen på hangout. Det ska vara lätt för dina lärare att nå dig!

- tar raster, sträcker på dig, kanske tar en promenad mellan lektionerna. Det är påfrestande att sitta vid skärmen en hel dag.

Länk till de olika fjärrmötena kommer att skickas till dig via e-mail eller finnas som länk i Google Classroom eller Google Kalender för respektive ämne och kurs. 

Om meetet eller uppkopplingen strular, kontakta din lärare/mentor via annan media såsom hangout, sms, telefon.

 

Om elevhälsan

Att studera på distans kan många gånger vara krävande och skapa oro. Vi vill be er att vara uppmärksam på ert barns mående. Elevhälsan finns på plats i skolan och kan nås både via telefon (Kommunens växel 0940-14000) och via mail:

Petra Eliasson Thalén Kurator   petra.eliasson@edu.vilhelmina.se

Solveig Sandin-Malmbo Skolsköterska  solveig.s-malmbo@edu.vilhelmina.se

Lena Larsson Specialpedagog   lena.larsson@edu.vilhelmina.se

Johanna Ålstig SYV  johanna.alstig@edu.vilhelmina.se

 

Har ni funderingar och frågor så kan ni höra av er till rektorer eller direkt till mentor.

Carola Bergh, rektor Malgomajskolan

Helena Renman, rektor Malgomajskolan

Uppdaterad den 29 november 2022