Information om Coronavirus, covid-19

Har du funderingar kring coronaviruset? Här samlar vi länkar till källor där du kan få mer information. Du som inte visar några symptom men ändå har frågor ska i första hand vända dig till Folkhälsomyndighetens frågor och svar eller det nationella informationsnumret 113 13.

Utbrottet av det nya coronaviruset i Kina har inneburit en intensiv medierapportering även här i Sverige. Det ger symtom som feber och hosta och påminner om influensa. Folkhälsomyndighetens aktuella bedömning är att risken för att upptäcka fall i Sverige är mycket hög. Risken för att smittan ska spridas i det svenska samhället är för närvarande måttlig.

Frågor och svar om coronaviruset
Folkhälsomyndigheten har sammanställt en frågor och svar (FAQ) om coronaviruset. Klicka här för att komma direkt till FAQ.

Vad är 113 13?
113 13 är Sveriges nationella informationsnummer. Dit kan du ringa för att få information om pågående händelser och kriser. Läs mer om 113 13.

När behöver du kontakta vården?
Ring 1177 om du har symptom som feber, hosta eller luftvägsbesvär och något av följande stämmer in på dig:

  • Du under de senaste 14 dagarna varit i Kina, Sydkorea, norra Italien, Iran eller annat område där det nya coronaviruset sprids.
  • Du har under de senaste 14 dagarna varit i kontakt med någon som har covid-19.

Vad gör länets myndigheter?
Länets myndigheter, kommuner och Region Västerbotten tar ett gemensamt ansvar, samverkar och följer händelseutvecklingen kontinuerligt.

Ta del av information från ansvariga myndigheter. Det är viktigt att agera utifrån korrekt och saklig information, var källkritisk och sprid inte felaktig information. Här kan du läsa mer om källkritik.

Mer information
Här kan du ta del av länkar till ansvariga myndigheter:
Vårdguiden 1177
Krisinformation.se
Folkhälsomyndigheten
Utrikesdepartementet (UD)
EU:s smittskyddsmyndighet
Världshälsoorganisationen WHO
Region Västerbotten

Uppdaterad den 29 november 2022