Har din förening jobb till feriearbetare i sommar?

Föreningar i Vilhelmina - det är dags att fundera på om ni kan ta emot ungdomar för feriearbete i sommar. Kommunen erbjuder unga födda år 2007, 2008 och 2009 en veckas betald jobb, men de behöver någonstans att vara.

Arbetet sker någon av veckorna 25-33. Det är en chans för ungdomarna att få testa ett jobb och kunna lägga till sitt CV. 

Är du intresserad av att ha feriearbetare?

Anmäl ditt intresse senast 26 februari via vår e-tjänst

Här kan du läsa inspiration och tips från fyra föreningar som har haft feriearbetare: 

Södra Lappmarkens Motorklubb

Hur kom ni på idén att ha en feriearbetare?

Vi såg att vi hade ett behov av att få hjälp med några enklare typer av jobb, dessutom har vi i klubben några juniorer som var intresserade av att feriejobba med sporten de gillar! Sedan fick vi god hjälp av Ann-Eva på kommunen som såg till att vi fick ungdomar som var intresserade av sporten och tyckte det var kul att jobba med oss.

Vad fick era feriearbetare göra?

Vi fick hjälp att utföra arbetsuppgifter som vi inte hade hunnit med att göra själv. De hjälpte till att tillverka avspärrningsmaterial, måla byggnader, röja och städa på vår anläggning samt hjälpa till med banpreparering inför vår tävling på midsommar. Ungdomarna var till mycket stor hjälp!

Hur var det administrativt att ha feriearbetare?

Mycket enkelt.

Har ni något råd till andra föreningar som har jobb till feriearbetare?

Ta en funderare runt vad ni håller på med. Feriearbetare kan hjälpa mycket med underhåll av anläggningar för föreningar. Det är lite pyssel med att hjälpa dem på traven och kommer igång, men det kan det vara värt!

Skansholmsby

Hur kom ni på idén att ha en feriearbetare?

Det var egentligen av flera skäl. Ett är så klart för byns ungdomar. De får känna att de gör nytta för byn och känna att "när jag sommarjobbade gjorde jag det och det" och att de ser ett värde i det som faktiskt finns på hemmaplan. Sedan är det av nostalgiska skäl då jag själv och de i min ålder fick sommarjobba hemma i byn; det var för oss minnen för livet de åren vi jobbade för byn. Så klart är det också för vår byaförening och vi får mycket gjort tack vare feriearbetarna.

Hur hittade ni era feriearbetare?

Första året ringde jag kommunen och anmälde att vi ville ha feriearbetare. Då blev vi tilldelade fem ungdomar. Sedan dess har det flutit på.

Vad får era feriearbetare göra? Funkar det bra?

Det har funkat jättebra! Feriearbetarna har bland annat målat i föreningshuset, målat och fixat på badstranden, kokat palt, dragit ris som vi röjt, putsat fönster och även hunnit med en och annan fikapaus. Det är superkul att ha feriearbetare!

Vad är nyttan för er och för ungdomarna med feriearbetet?

Vi som förening hinner ju göra bort en del underhållsarbeten som alltid behöver göras. Jag tror och hoppas att de feriearbetarna som har varit här har haft en rolig och lärorik tid.

Jag hoppas till exempel att ungdomarna ser värdet i att det är fint på badstranden och ser att det ligger en del jobb bakom att det är det.

Har ni något råd till andra föreningar som har jobb till feriearbetare?

Kör, bara kör! Det är roligt att jobba med ungdomar och de är duktiga på att jobba, och som förening får man mycket gjort på kort tid. 

En badplats med brygga ut i en blå, stilla sjö med klarblå himmel.
Badplatsen i Skansholm

Vilhelmina Ridklubb

Hur kom ni på idén att ha feriearbetare?

Vi började för över 20 år sedan och det har blivit något vi fortsatt med under årens lopp.

Hur hittar ni era feriearbetare?

Vi skickar en ansökan till kommunen där vi erbjuder oss att ta emot feriearbetare. Där vi anger vilka veckor och antal feriearbetare som vi kan ta emot.

Vad får era feriearbetare göra?

De brukar få hjälpa till på våra ridläger, med allt från matlagning till aktiviteter med barnen. De har även fått hjälpa till med att sommarstäda anläggningen och stängsla sommarhagar till hästarna.

Hur är det att ha feriearbetare?

Det är roligt att ha ungdomar som vill prova på hur det är att jobba hos oss. Vi får hjälp med sysslor och feriearbetarna får göra en insats i verksamheten vi har för barn och ungdomar. De får även prova på hur det är att ha ett jobb och till exempel ta ansvar för att hålla tider.

Har ni något råd till andra föreningar som har jobb till feriearbetare?

Se till att kontakta feriearbetarna i god tid och ge dem information om vilket arbete de ska utföra så att de till exempel är förberedda med vilken typ av kläder de behöver. Det är även bra att ha i åtanke att det är ungdomar som ofta inte jobbat tidigare och behöver stöttning under tiden de är hos er.

Fyra hästar med ryttare i en cirkel på grus.
Ridläger hos Vilhelmina Ridklubb

Vilhelmina IK Fotboll

Hur kom ni på idén att ha en feriearbetare?

Önskan att kunna genomföra sommarfotboll har funnits i flera år men vi har aldrig kommit på en bra lösning. När ett av våra lag kom upp i den åldern att de skulle få feriearbeta, så såg vi att nu äntligen hade vi möjligheten att genomföra vår idé. Vi lade fram idén till Ann-Eva på kommunen som nappade.

Hur hittade ni feriearbetare?

I vårt fall var det enkelt, för vi har en sådan stor grupp ungdomar i rätt ålder i vårt lag. Det föll sig naturligt.

Vad fick feriearbetarna göra?

Det fick vara ledare för två grupper med mindre barn och leda dem i lek och fotbollsträning. Det har fungerat klockrent!

Hur var det att ha feriearbetare?

Det har varit jätteroligt att se hur de utvecklats och växt med uppdraget.

Vi som förening fick nya barn som vill spela fotboll, och nöjda och glada föräldrar samt fina samarbeten mellan yngre barn och äldre ungdomar. Feriearbetaren fick ju så klart göra det som de älskar - hålla på med fotboll och "få betalt". Sedan märkte vi att de växte som individer.

Hur var det administrativt med feriearbetare? Krångligt eller okej?

Jätteenkelt!

Har ni något råd till andra föreningar som har jobb till feriearbetare?

Kör bara! Ni har inget att förlora, men allt att vinna.

Elva ungdomar sitter i en trappa.
Feriearbetarna hos Vilhelmina IK Fotboll
Uppdaterad den 15 februari 2024