Genomskinliga sopsäckar från den 1 september 2018

Nu införs kravet på genomskinliga sopsäckar på kommunens återvinningscentraler för att säkerställa att avfallet hamnar på rätt plats.

När du lämnar ditt grovavfall på Vilhelmina kommuns återvinningscentraler och tänker använda dig av sopsäckar så ska de vara genomskinliga efter den 1 september. Vi inför detta eftersom de svarta sopsäckarna kan ställa till problem när de slängs ner i containrarna. Merparten av avfallet är rätt sorterat, men tyvärr händer det att det hamnar miljöfarligt, elektroniska produkter, mediciner mm där det inte ska vara.

Vi inför kravet på genomskinliga sopsäckar för att nå våra mål med minskad mängd felsorterat avfall och få bättre arbetsmiljö för personalen.

Om du har kvar svarta sopsäckar efter 1 september
Du kan använda dessa sopsäckar tills du har slut, men måste då visa upp innehållet. Det innebär att påsen öppnas upp och du får sortera innehållet manuellt från bilens bagagelucka eller släpvagnen.

Här kan du köpa genomskinliga sopsäckar
De butiker som idag säljer sopsäckar bör även ha genomskinliga. En stor del av alla som säljer sopsäckar har blivit informerade om det nya kravet och förhoppningsvis har de genomskinliga säckar till försäljning.

Kravet på genomskinliga sopsäckar har genomförts i de flesta kommuner i länet

Uppdaterad den 5 augusti 2020