Föreskrifter för livsmedelsverksamheter med anledning av coronaviruset

Folkhälsomyndigheten har tagit fram föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på bland annat restauranger och caféer. De verksamheter som avses är t.ex. restauranger, personal- restauranger, barer, caféer, skolmatsalar och cateringverksamheter.

Föreskrifterna innebär att krav ställs på livsmedelsföretagare inom bland annat restaurangbranschen att förstärka egenkontroll enligt livsmedelslagstiftningen.

Berörda livsmedelsföretagare måste se över sina rutiner så att det inte förekommer trängsel eller långa köer i verksamhetens lokaler eller i anslutning till dessa lokaler. Besökare ska kunna hålla avstånd mellan varandra. Besökaren får endast äta och dricka sittandes vid ett bord eller ta med maten för avhämtning. Stående servering vid bardiskar är inte tillåtet.
Det finns inget förbud mot bufféservering i föreskriften. För att hålla bufféserveringen öppen måste företagaren se till att uppfylla kraven i föreskriften.

Föreskrifterna ställer också krav på att livsmedelsföretagaren skärper sina hygienrutiner och inför särskilda instruktioner till personal om hur dessa kan arbeta för att förhindra smittspridning.
Krav införs på att livsmedelsföretaget regelbundet utför särskild riskbedömning utifrån Folkhälsomyndigheten eller Smittskyddsläkares rekommendationer.

Läs mer hos Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket

Uppdaterad den 29 november 2022

Kontakta livsmedel och hälsa

Inspektör, livsmedel och hälsa:
mbn(at)vilhelmina.se
0940-140 72

Kansli miljö-och bygg
0940-140 84
0940-140 73

Miljö-och byggnadschef:
Helene Myhrberg
0940- 140 71
helene.myhrberg(at)vilhelmina.se

Kontakta näringslivskontoret

Näringslivskontoret: 

Besöksadress: 
Tingsgatan 1, 912 33 Vilhelmina
naringsliv(at)vilhelmina.se 

Utvecklingschef
Bogge Bolstad
070-2769156
Bogge Bolstad(at)vilhelmina.se

Företagsutvecklare
Tim Bjelvemar
072-24 96 745
tim.bjelvemar(at)vilhelmina.se