Förändringar kring tjänsten för insättningsboxen

Förändringar kring finansiering av insättningsboxen för kontanter i Vilhelmina gör att avtalet med Loomis nu är uppsagt.

Denna vecka har Loomis gått ut med information till de företag och organisationer som använder sig av Loomis Safepoint Share för kontantinsättning i Vilhelmina, att från och med den 31 augusti 2024 kommer tjänsten inte att finnas tillgänglig längre. Detta då Vilhelmina Kommmun har sagt upp sitt avtal med Loomis på grund av att de inte längre får ekonomisk ersättning för uppdraget. 

Post och Telestyrelsen, PTS, har meddelat att de från den 1/1 2024 inte längre ersätter kommunen för kostnaden av tjänsten och hänvisar till att alla företag och organisationer via sin bank kan teckna egna avtal för insättning i befintlig bankomat. 

- Det är inte en kommuns ansvar att lösa kontanthanteringen men tack vare projektmedel har vi kunnat lösa detta åt företagen de senaste åren. Nu när vi inte längre får medel via PTS har vi inte ekonomisk möjlighet att behålla avtalet med Loomis, säger Ulrica Olsson, utvecklingschef på Vilhelmina kommun. 

Vilhelmina kommun hoppas ändå servicen ska fortsätta finnas tillgänglig och ser att det kommer påverka möjligheten till att använda kontanter i samhället. 

- Hur detta ska se ut framåt vet vi inte men kommunen finns tillgängliga för dialog med företag och organisationer i Vilhelmina för att tillsammans hitta en lösning för att kunna fortsätta använda kontanter i Vilhelmina. 

Uppdaterad den 1 mars 2024