Ett hundra år sedan branden i Vilhelmina kyrkstad

Ett hundra år har gått sedan den stora brand som förstörde en stor del av Vilhelmina kyrkstad. Men det som branden inte lyckades förstöra står kvar än idag och fyller en mycket viktig plats för Vilhelminas historieberättande och identitet. ​Mycket har hänt under åren och vi vill därför bjuda in på en resa i kyrkstaden genom tiden.

Kyrkstan uppstod vid 1840-talet vid Kyrkberget i Vilhelmina men den hade började växa fram redan vid slutet av 1700-talet när resande jordbrukare behövde någonstans att övernatta när de gjorde kyrkbesök inne i samhället. Den blev en viktig samlingsplats där man utöver gudstjänsterna fick tillfälle att träffa vänner, släktingar och bekanta som man annars inte såg så ofta. Till en början stod kyrkstan igenbommad mellan kyrkhelgerna men mot slutet av 1800-talet började stugorna alltmer användas som permanenta hem.

På morgonen den 5 september 1921 var kyrkstan ungefär sjuttio stugor stor men på eftermiddagen när de flammande lågorna äntligen släckts och röken börjat lägga sig kunde vilhelminaborna slutligen ta in den katastrof som drabbat dem. Stora delar av kyrkbyn låg i ruiner, ett femtiotal stugor som då låg belägna väster om Storgatan hade brunnit ned till grunden och lämnat familjer hemlösa

Idag står de tjugosju stugor som undkom branden kvar som en påminnelse från vårt samhälles förflutna och är en inblick i hur livet och samhället såg ut på denna tid. Kyrkstan är välkänd plats i Vilhelmina som lockar besökare från när och fjärran som vill lära mer om nybyggarnas liv i Norrland. 

På 60- och 70-talet restaurerades kyrkstugorna och idag finns här privata hem, museum, affärslokaler och det drivs även ett vandrarhem här.

För att fira vår kära och vackra kyrkstad vill vi bjuda er på en tidsresa i filmen ovan. Vill du se fler bilder om Vilhelmina kyrkstad eller vill du gräva djupare i vårt samhälles historia? Välkommen att besöka Vilhelmina fotoarkiv.

Bilderna i filmen kommer från Vilhelmina Fotoarkiv, Vilhelmina kommuns bildbank samt STF Vandrarhem Vilhelmina Kyrkstad.

Uppdaterad den 29 november 2022