Elever och åkeriföretag i det rullande luciatåget

Är två gånger en tradition? Det återstår att se, men för andra året i rad bjöd transportinriktningen på Fordons- och transportprogrammet på ett rullande luciatåg i Vilhelmina. Eleverna pyntade och körde sina tunga fordon, och flera ungdomar med epa hakade på liksom bygdens åkeriföretagare.

Det finns cirka 40 åkeriföretag med sammanlagt 126 anställda. Branschen är en av de fem största i Vilhelmina.

Mikael Hamberg driver sitt företag M.Hambergs Åkeri i Vilhelmina AB och han deltog med sin lastbil första året då luciatåget rullade igång.

- Det känns viktigt att ställa upp när det händer något och speciellt här i Vilhelmina som är en mindre ort. Sedan är det självklart kul att vara med och visa för eleverna att åkare behövs och att det finns ett stort engagemang i branschen, säger Mikael Hamberg.

Mikael gick själv på Transport på Malgomajskolan och dagen han tog studenten så började han jobba hos sin pappa som var åkare i Vilhelmina. Sedan tog han över företaget 2017. Mikael kör asfalt och grus på sommaren, medan han på vintern plogar snö.

Mikael Hamberg står fram en fronten på en röd lastbil som tillhör Fordons- och transportprogrammet.
Mikael Hamberg besökte Fordons- och transportprogrammet dagen före luciatåget för att hälsa på och spana in förberedelserna.

Niklas Eliasson är lärare på programmet och har även sitt företag Eliassons Åkeri AB med sex anställda. Företagets huvudsakliga verksamhet är snöplogning och köra timmer. Som lärare åker Niklas med sina elever som kör i luciatåget, så han har inte upplevt stämningen längs med vägen.

- Det är lite tråkigt att inte ha sett hela luciatåget utifrån. Samtidigt är det mäktigt att sitta i en lastbil och se alla glada ansikten längs med vägen. Det är roligt att vi kan göra det här, som även är väldigt bra reklam för samhället. Det är så klart också viktigt att åkeribranschen visar upp sig; det är ett bristyrke och vi behöver fler åkare, säger Niklas Eliasson.

En lastbil pyntad som en ren.
Bakom kulisserna: Eleverna har lagt stor omsorg på att pynta fordonen till luciatåget. I år bidrog även barn på förskolorna med sitt julpyssel.
Uppdaterad den 23 december 2023