Efterlängtad invigning av nya lokaler för Fordonsprogrammet

Under måndagen klipptes äntligen bandet till en bättre arbetsmiljö och ändamålsenliga lokaler – nya Malgomaj 3 fick sin officiella invigning. ”Här finns helt nya möjligheter jämfört med den gamla byggnaden, som att kunna ta in lastbil och släp i verkstaden till exempel”, säger Tomas Nybrand, biträdande rektorn och programansvarig.

I december 2019 beslutade Vilhelminas kommunfullmäktige om att köpa Bilbolagets gamla lokaler längs Volgsjövägen. Sedan dess har planer och renoveringar trätt i verket, och till höstterminen 2022 kunde eleverna påbörja sina studier i nya, fräscha lokaler.
- Det är ganska sällan man får uppleva en sådan snabb process, att vi hann ta beslut och inviga inom loppet av tre år. På det viset var det en ära att få klippa bandet, säger kommunalrådet Annika Andersson.

Planer på att hålla öppet hus finns senare i höst när man hunnit komma mer i ordning, men under måndagen invigdes lokalerna inför kommunfullmäktiges medlemmar, kommunledning, berörd personal och media. Läraren Daniel Bergqvist är en av de som koordinerat flytten från de gamla lokalerna samtidigt som den nya terminen startat.

- Flytten har gått otroligt bra och vi har varit väl sammansvetsade. Det är lite rörigt här än så länge, men vi har kunnat hålla teorilektioner så här i början av terminen. Nu börjar vi kunna köra igång med den praktiska undervisningen också, berättar han.

Även uppskattningen från eleverna angående de nya lokalerna märks tydligt, enligt Daniel Bergqvist.
- Eleverna tycker det känns roligt att få börja i nya lokaler. De äldre eleverna säger till och med att maten smakar bättre här, även fast den kommer från samma kök som tidigare, säger han.

Totalt går 54 elever på Malgomajskolan 3, och ytterligare 30 elever som går transportprogrammet på Malgomaj 4 äter i den nyrenoverade cafeterian.

Tomas Nybrand, som är biträdande rektor och programansvarig, är imponerad över personalens insats under flytten.

- Personalen har gjort ett jättejobb, en stor eloge till dem som fått undervisningen att fungera trots flytt. Det är fantastiskt att programmet får flytta in i så fina och ändamålsenliga lokaler. Här finns till exempel möjlighet att kunna ta in lastbil med släp, något som inte gick i den förra verkstaden, säger han.

Uppdaterad den 20 september 2022