Efter gran-succén : Vilhelmina blir Londons julgransleverantör på grund av norskt granfiasko

Vilhelminas julgran 2021 väckte stor uppmärksamhet i lokal media. Och det har inte slutat där. Nu hör London av sig, efter en stor besvikelse med den årliga granleveransen från Norge. ”Vi har en svensk medarbetare som såg artikeln om julgranen på Sveriges radio”, berättar Mary Chris, verksamhetsansvarig på Londons stadsplaneringskontor.

När Sveriges Radios kanal P4 Västerbotten efterlyste länets snyggaste gran på Facebook gav följarna i stort sett ett unisont svar – ”Vilhelmina!”. Granen, som var en gåva från en privatperson boende i Vilhelmina, fraktades från sin ursprungsplats på Granvägen till centrum i Vilhelmina. Nu har det visat sig att det inte bara var kommun- och länsbor som uppmärksammat granen. Vilhelmina kommun har nämligen fått internationell uppvaktning. 

- Ja, döm om vår förvåning när London hörde av sig. De hade sett vår gran i media och ville att vi skulle leverera nästa års julgran till staden. Det är ju helt otroligt häftigt, att en julgran från Vilhelmina ska stå vid Trafalgar Square i London, säger kommunchefen Karl-Johan Ottosson. 

Anledningen är att den stående granleveransen från Norge sedan många år tillbaka i julas skapade stor besvikelse för Londonborna. Mary Chris, på Londons stadsplaneringskontor berättar att de i samma veva fick nys om Vilhelminas praktfulla granskog. 

- Vi har varje år fått en julgran av Norge, men årets gran blev minst sagt en negativ snackis i media. Londonborna var inte nöjda. I samma veva så berättade en medarbetare på vårt kontor, som kommer från Västerbotten, om Vilhelminas uppmärksammade gran, berättar Mary Chris. 

Efter lite efterforskningar bestämde sig stadsplaneringskontoret att ta kontakt med Vilhelmina kommun. Efter lite förhandlingar står det klart att en gran fraktas först med tåg och därefter färja till Storbritannien. 

- I november hugger vi granen och skickar den till London. Vi har redan sett ut en som London kan ta. Sedan har vi såklart en ännu finare vi hittat åt, men den behåller vi själva, säger Karl-Johan Ottosson. 

Läs mer här: 

Norsk julgran upprör britterna ”Var är resten av trädet?” (tv4play.se)

Uppdaterad den 29 november 2022