Covid-rapportering Vecka 5

Antalet positiva fall av covid-19 ligger på ungefär samma höga nivå som veckan innan. Mörkertalet förväntas vara fortsatt stort. Det är viktigt att alla följer rekommendationerna om att stanna hemma vid symtom.

I Vilhelmina bekräftades 145 personer positiva med Covid-19 under vecka 4.

För att uppdatera vår information från föregående vecka angående smitta på särskilda boenden kan vi berätta att läget är kontrollerat. I dagsläget har totalt sju brukare inom samtliga av kommunens omsorgsverksamheter bekräftats med Covid-19.

Under torsdagsmorgonen höll statsminister Magdalena Andersson och socialminister Lena Hallengren samt Folkhälsomyndigheten en presskonferens där de klargjorde att restriktionerna kommer att släppas den 9 februari. Anledningen är att man nu ser en ny fas av pandemin där det finns en hög vaccinationstäckning i kombination med att omikronvarianten ger färre fall av allvarlig sjukdom jämfört med andra varianter. Därmed har belastningen på samhället minskat.


Följande råd och rekommendationer upphör den 9 februari

  • Rådet till kollektivtrafik om att behålla turtäthet.
  • Deltagarbegränsningar på konserter, tillställningar etc. (Regeringsbeslut krävs)
  • Avståndskrav och stängningskrav kl 23 på serveringsställen.
  • Rådet om munskydd vid trängsel i kollektivtrafik.
  • Rådet till alla enskilda som har möjlighet att arbeta hemma.
  • Råden till arbetsgivare.
  • Rådet till föreningar för kultur, idrott och fritid att avstå från att arrangera cuper och läger inomhus upphör.
  • Rekommendationen om delvis distansundervisning vid utbildning av vuxna.

Vaccinering:

På grund av den kraftiga smittspridningen av covid-19 kortas dosintervallet kortas från fem till tre månader mellan andra och tredje dosen vaccin. Ändringen har redan börjat gälla i Västerbottens län.

Personer med mycket nedsatt immunförsvar kan få en fjärde dos Nu kan personer som är 18 år eller äldre som bedöms ha ett mycket nedsatt immunförsvar och som tidigt fick sin tredje vaccindos också erbjudas en fjärde vaccindos.

Provtagning:

De som rekommenderas att testa sig är huvudsakligen personer med symtom som inte kan arbeta eller studera hemifrån. Vård- och omsorgspersonal är prioriterade och ska testa sig som vanligt.
De som testat positivt med antigentest, även kallat snabbtest, behöver inte bekräfta provsvaret med ett PCR-test utan ska stanna hemma i minst fem dagar från att symtomen började. Om personen är symtomfri gäller minst fem dagar från att personen testade positivt.

 

Uppdaterad den 3 februari 2022