COVID-RAPPORTERING VECKA 2: Rekordhög smitta

Under vecka 1 konstaterades rekordmånga fall av covid-19 och över 15 000 prover analyserades. Av dessa var 2 601 positiva, vilket är mer än dubbelt så många än vid det tidigare rekordet på 1 240 fall som var under vecka 7 förra året.

I Vilhelmina kommun testades 48 personer positivt för Covid-19.
Smittskyddsenheten i Region Västerbotten förväntar sig även att det finns ett stort mörkertal eftersom många gör antigentest, så kallade snabbtest.

Maxkapaciteten för egenprovtagning är nu överskriden och alla invånare kommer inte att kunna PCR-testas. Personal inom vård och omsorg kommer att prioriteras.

Tills vidare gäller följande för de som bor med någon som har bekräftad covid-19:

  • De som har symtom behöver inte lämna prov. Stanna hemma i minst sju dagar från den dag då de första symtomen uppkom.
  • De som inte har symtom ska lämna prov på dag fem räknat från provtagningsdagen för den som har bekräftad covid-19. Om det inte finns PCR-test att tillgå går det bra att ta ett antigentest (snabbtest).

Följande gäller de som har gjort ett snabbtest:

  •  De som gjort ett snabbtest som visar på covid-19 behöver inte lämna ett PCR-prov. Stanna hemma i minst sju dagar från den dag då symtomen uppkom eller dagen då testet gjordes om du inte har symtom.
  • De som gjort ett snabbtest och fått ett negativt resultat ska göra ett PCR-test så snart som möjligt om de har symtom.

De tillfälliga rekommendationerna gäller inte personal inom vården. De ska lämna prov som vanligt enligt de tidigare rekommendationerna.
Folkhälsomyndighetens uppdaterade scenarier tyder på att smittspridningen fortsätter att öka kraftigt och når sin topp i slutet av januari. Orsaken är den omfattande smittspridningen av virusvarianten omikron, som nu dominerar i Sverige. Jämfört med tidigare varianter har omikron en ökad förmåga att smitta även vaccinerade personer. Samtidigt verkar omikron medföra mindre risk för allvarlig sjukdom, åtminstone för vaccinerade.

Läs Vilhelmina kommuns information om pandemin

Läs mer på Folkhälsomyndighetens hemsida

Uppdaterad den 29 november 2022