Bïerne och Jobb@ planterade en ny bekantskap

Ett frö till ny bekantskap såddes när barnen från förskoleavdelningen Bïerne besökte dagliga verksamheten Jobb@ för att tillsammans plantera olika grönsaker och frukter.

Jordtemat på Skogsbacken fortsätter, och barnen har fått bygga helt egna växthus av plastförpackningar, som de förra veckan fick ta med sig till den dagliga verksamheten Jobb@ och trygghetsboendet Solskensgården.

- I uppgiften finns det även lite matematik då barnen själva fått göra en ritning och sedan designa sina egna växthus. De har tidigare planterat utan växthus, så nu utforskar vi skillnaden mellan de två olika sätten att plantera, berättar förskolläraren Frida Zetterberg.

Under onsdagen besöktes Jobb@, där brukarna fick testa att odla krasse på hushållspapper medan barnen fick odla andra sorters fröer i sina egenhändigt byggda växthus.
- Jag ville plantera morötter, för det är gott. Jag brukar äta det till dipp, berättar förskoleeleven Dagny, som toppat sitt växthus med ett lock format som ett hjärta.
- Först tänkte jag ha det i botten, men tyckte det passade bättre på toppen, fortsätter hon.

Det var inte bara morötter som planterades. Frön från bland annat vattenmelon, jordgubbar och äpplen trycktes ner i jorden - likaså havre och popcornkärnor.
Jenny Lundberg som deltar i den dagliga verksamheten tyckte att det var roligt att få besök av barnen.
- Det var dessutom längesedan jag planterade. Krasse har jag nog inte planterat sedan jag själv gick på förskolan, säger hon.

Barnen fick även en genomgång vad gänget på Jobb@ sysslar med, och tyckte deras metod att pressa aluminiumformar från värmeljus var riktigt underhållande.
- Det är jätteroligt att få hit besökare, det här har vi velat göra länge. Det är nyttigt både för våra brukare och för barnen att se att alla människor är olika, berättar habiliteringsassistenten Karin Antonsson.

 

Uppdaterad den 9 maj 2022