Skärpta råd i Västerbotten förlängs till den 13 december

Skärpta allmänna råd gäller nu i Västerbottens län. Läget är allvarligt och därför ska dessa råd inte ses som förslag, de är nödvändiga förändringar som vi alla behöver följa för att minska spridningen av viruset i vårt samhälle och för att skydda våra medmänniskor i riskgrupperna. Restriktionerna som tidigare gällde till den 8 december har nu förlängts till den 13 december men kan förlängas ytterligare beroende på hur smittan utvecklas.

Vi avråder från att besöka särskilda boenden

Med anledning av restriktionerna vill vi avråda från besök på våra särskilda boende för att minska risken att viruset tar sig in via besökare. Om anhöriga ska genomföra ett besök så ska de själva ordna egna munskydd då dessa inte kommer delas ut av boendet.

Det här gäller dig som bor eller vistas i Västerbotten:

Undvik att umgås med andra:

Om möjligt träffa inte andra personer än de som du bor tillsammans med. Du som bor ensam kan välja ut några få personer i din närhet att umgås med. Rådet innebär bland annat att du inte ska gå på eller ordna fester eller liknande sociala aktiviteter. Om du är på jobbet behöver du begränsa dina fysiska kontakter även där. Nödvändig närkontakt, som vid exempelvis vårdbesök omfattas inte av råden.

Res inte:

Undvik resor inom och utanför Västerbotten. Om du måste resa är det viktigt att du gör det på ett säkert sätt, till exempel genom att alltid hålla avstånd till andra och att träffa så få nya personer som möjligt.

Besök inte allmänna platser:

Vistas inte i inomhusmiljöer där människor samlas. Det gäller till exempel butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Du kan fortfarande handla i matbutiker och på apotek när du behöver det, men tänk på att hålla avstånd.

Gå inte på evenemang och aktiviteter:

Delta inte på möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher, tävlingar eller andra aktiviteter. Det är särskilt viktigt att du undviker idrottsträningar inomhus och gemensamma omklädningsrum. Rådet gäller inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.
Uppdaterad den 29 november 2022