Covid-rapportering V4

Omikron är nu den virusvariant som dominerar i länet och under förra veckan slogs återigen rekord i antal smittade med 4 958 nya bekräftade fall. Under vecka 3 bekräftades 82 nya fall i Vilhelmina kommun.

Det är Siffror som ska tolkas med försiktighet, då mörkertalet tros vara stort på grund av begränsad testkapacitet och att många testar sig med antigentester, så kallade snabbtester.

Vilhelmina kommun har som vi tidigare berättat fått våra första bekräftade fall på våra särskilda boenden Tallbacka och Åsbacka. Med anledning av detta avråder vi från att besöka boendena just nu.

Smittspridningen ökar i alla åldersgrupper, men allra mest bland barn och unga. För att minska risken för smittspridning i förskola och skola är det fortsatt mycket viktigt att barn och unga är hemma vid symtom och provtas om de inte kan studera hemifrån. Provtagning rekommenderas från sex år. Allmän vaccination mot covid-19 rekommenderas fortsatt från 12 års ålder.

Tillfälliga rekommendationer för provtagning gäller för allmänheten. Personer med symtom som inte kan arbeta eller studera hemifrån prioriteras. Personal inom vård och omsorg är högst prioriterade och för dem gäller särskilda provtagningsrutiner.

Aktuella rekommendationer om egenprovtagning finns på webbplatsen 1177.se.

Det är fortsatt viktigt att alla tar ansvar och följer de rekommendationer som gäller och bokar tid för vaccination. 92 procent av befolkningen i länet över tolv år har fått en vaccindos och 90 procent har fått två. 45 procent av alla över 18 år har även fått en påfyllnadsdos. Men fler behöver boka tid. Alla som är 18 år eller äldre kan boka tid för påfyllnadsdosen.
Uppdaterad den 29 november 2022